Uutiset

Tapaus Harkimo: Eikö Sipilä opi?

Viime joulukuussa Eero Heinäluoma (sd.) vieraili puhumassa Journalistiliiton valtuustossa. Kansanedustaja joutui yleläisten todelliseen ryöpytykseen. Taustalla oli Satosen työryhmän esitys, jonka valmistelussa Heinäluoma oli ollut mukana. Sen esitysten jälkeen Ylessä oli aloitettu useita yt-neuvotteluja.

Heinäluoma vannoi käsi sydämellä, että työryhmälle ei kerrottu totuutta päätösten vaikutuksista.

Satosen työryhmä poiki jatkotyöryhmän, jossa Heinäluoma myös oli mukana. Se päätyi kuun vaihteessa ehdottamaan miljoonatukea kaupallisille tv-uutisille. Esitys on tyrmätty kaikissa mediataloissa, paitsi MTV3:lla, jonka ruotsalainen emoyhtiö todennäköisesti olisi suurin hyötyjä tues­ta. Ei ihme, ettei Heinäluoma halunnut kommentoida Lännen Medialle rooliaan mediakentän myllertäjänä.

Suurin huomio uutistukikeskustelussa on kohdistunut siihen, että ryhmää veti kansanedustaja Hjallis Harkimo (kok.). Samalla miehellä on ollut useita ohjelmia MTV3:lla, mikä herättää epäilyksiä jääviydestä. Myöskään Harkimo ei halua kommentoida tekemisiään. Olisi ollut mielenkiintoista kysyä häneltä tai Heinäluomalta, miten yksituumaisesti Maikkarille räätälöityä tukea suunniteltiin. Vai vedettiinkö jäseniä taas höplästä?

Harkimo kertoi Helsingin Sanomille (1.3.), että valtiovarainministeriöstä on lupailtu hankkeen rahoituksen onnistuvan. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) sen sijaan kertoo Lännen Medialle, että VM:n kanssa ei ole vielä neuvoteltu. Harkimon ryhmän paperi on parhaillaan liikenne- ja viestintäministeriössä arvioitavana. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ei halunnut Lännen Medialle kommentoida, ollaanko rahaministeriössä suopeita vai ei.

Orpolla on syynsä pitää etäisyyttä Harkimoon. Tämän huvikuunari jättää parhaillaan peräaaltoja, jotka voivat pahimmillaan keikuttaa koko hallitusvenettä. Berneriä on höykytetty ministerinä niin paljon, että tämän kannattaa miettiä tarkkaan lähteekö puskemaan Harkimon hanketta eteenpäin. Väylähankefiaskon jälkeen epäonnistumiskiintiö taitaa olla täynnä.

Orpo taas on sotkettu mukaan jupakkaan, jossa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmeisen omavaltaisesti nimitti Harkimon Veikkauksen hallitukseen. Vaikka tämä sattuu omistamaan enemmistö­n Jokereista, jolla on kaksivuotinen mainosdiili Veikkauksen kanssa. Lisäksi Harkimon on sanottu kuuluvan Sipilän sisäpiiriin.

Juuri Sipilän olisi pitänyt tajuta, mitä epäilyksiä Harkimon nimitys herättää.

 Ottaen huomioon erilaiset kytkennät, joita asiaan näyttää liittyvän, nimitys herättää kriittisiä kysymyksiä, toteaa oikeustieteen professori Jukka Kekkonen Lännen Medialle.

Hän muistuttaa, että jääviyskysymyksissä pitäisi aina ottaa huomioon myös se, miltä asiat näyttävät ulospäin.

Tätä on Sipilälle toitotettu Terrafam­e- ja Intian-kohujen myötä ihan riittämiin. Nyt pääministeri antaa vaikutelman, että on joko ylimielisen piittaamaton tai mahdottoman huono oppimaan.

Päivän lehti

27.5.2020