fbpx
Uutiset

Täplärapujen luonnontuotanto kaventaa ravunviljelyn mahdollisuuksia

Hämeen TE-keskuksen kalatalousyksikön toimialueella Hämeessä ja Pirkanmaalla on 25 ravunviljelijää, jotka tuottivat v. 2005 myyntiin runsaat 20 000 annosrapua ja runsaat 10 000 ravunpoikasta. Valtaosa annosravuista oli täplärapuja, kun taas istukkaat olivat pääosin jokirapuja.
Suurimpina ongelmina ravuntuottajat pitävät saukon aiheuttamia tappioita sekä ravunviljelyn heikkoa kannattavuutta. Rapurutto aiheuttaa ongelmia lähinnä jokiravun tuotannolle.
Merkittävin ravunviljelijöiden toimintaympäristössä tapahtunut muutos on luonnonvesien täpläraputuotannon kasvu, joka osittain on vienyt viljeltyjen rapujen markkinoita ja laskenut hintoja. Vuonna 2004 Hämeen ja Pirkanmaan rapusaalis oli vajaat 600 000 kpl, josta täpläravun osuus on n. 80 %.
Ravunviljelyn suurimmat mahdollisuudet ovat suurikokoisten, rutottomien täplärapujen tuotannossa sekä ravustuksen ja rapujuhlien järjestämisessä osana maaseudun elämysmatkailua. Jokiravuilla olisi kysyntää ja hyvä hinta, mutta rapuruttoriski vähentää halukkuutta viljelyyn.

(HäSa)

Menot