Uutiset

Tapoja pitää opettaa sakottamallakin

Helsingin kaupungin mitta on täynnä julkisella paikalla virtsaamiseen. Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen kertoo Helsingin Sanomissa keskustelleensa kaiken aikaa paisuvasta ongelmasta kaupunginjohtaja Jussi Pajusen kanssa. Kaksikon linja on selvä: poliisi puuttuu tästä eteenpäin kovalla kädellä kurittomuuteen.

Poliisikomentaja Riikonen on aivan oikeassa todetessaan, että poliisin näkökulmasta kuriton virtsaaminen on lopulta pieni ongelma. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin korostaa helsinkiläisten oikeutta viihtyisään ja turvalliseen kaupunkiin.

Viihtyvyyden käsitteessä ei ole tässä tapauksessa tilaa tulkinnoille. Ihmisvirtsalle haiseva ympäristö on kouriintuntuva esimerkki tapojen rappiosta. Jokainen voi kuvitella, miltä tuntuu kävellä yöllä kotiin sellaisesta porttikongista, jonka asvaltti lainehtii tarpeitaan tehneiden ihmisten jätöksistä.

Riikonen arvelee kurin entisestään löystyvän, jos poliisi ei puutu julkisella paikalla virtsaamiseen. Näkemys pitää paikkansa, sillä juuri näin on käynyt – eikä suinkaan ainoastaan maan pääkaupungissa.

Poliisi pelaa asiassa reilusti, avoimin kortein. Julkisella paikalla virtsaaminen on tosin kielletty kaupungin järjestyssäännössä, mutta nyt viranomaiset vakuuttavat valvonnan tehostuvan. Järjestyssääntöä rikkovan on turha selittää, että puskat ja porttikongit ovat jo kaupungin epävirallisia vessoja.

Kokonaan toinen asia on sitten se, miten Riikonen saa alaisensa työskentelemään nykyistä viihtyisämmän Helsingin puolesta. Poliisilla on varsinkin pääkaupungissa kädet täynnä työtä, joten kovin paljon aikaa sillä ei jää julkisella paikalla virtsaajien seuraamiseen ja sakottamiseen.

Mitään nopeaa muutosta Helsingin katukulttuurissa on turha odottaa. Virtsaaminen siellä sun täällä on jo niin iskostunut tapa, ettei sitä millään poliisivoimilla kyetä hetkessä lopettamaan.

Perimmiltään voi myös kysyä, kuinka tehokas hyvien tapojen opettaja pieni sakko lopulta edes on. Ottaako sakotettu opiksi, vai hakeutuuko hän seuraavalla kerralla uhmakkaasti tarpeilleen vain entistä tiheämpään pusikkoon?

Julkisella paikalla virtsaamisessa yhteiskunta joutuu opettamaan hyviä tapoja aikaihmisille. Tehtävä saattaa osoittautua mahdottomaksi, eikä vähiten siksi, että kotien tulisi opettaa lapset tavoille aivan vauvaiästä lähtien. Virtsaamista varten on keksitty wc!

Julkiset vessat eivät suinkaan ole kalliita käyttää, vaikka näin usein kuulee väitettävän. Puntarissa ovat myös asenteet. Jostain kumman syystä ihmisillä on hulppeasti rahaa virtsaamistarvetta lisääviin juomiin, mutta ei enää maksullisiin vessoihin.

Koko Suomelle on häpeäksi, jos maan pääkaupunki haisee turistin nenässä puiston kukkien asemasta virtsalle. Nokian kotimaan ominaishajua pidettäisiin maailmalla varovasti arvioiden outona.

Koko Suomelle on häpeäksi, jos maan pääkaupunki haisee turistin nenässä puiston kukkien asemasta virtsalle.

Päivän lehti

5.8.2020