Uutiset

Tapon yrityksestä 4,5 vuoden linnatuomio

Hämeenlinnalainen Juha Olavi Takkinen tuomittiin 4,5 vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä ja tapon yrityksestä tiistaina Hämeenlinnan käräjäoikeudessa. Yhteistä rangaistusta kartuttivat myös ajoneuvon käyttövarkauden yritys ja huumausainerikos. Tutkintavankeudesta oikeuteen tuotu tuomittu passitettiin takaisin vankilaan.

Korvauksia uhrille hänet tuomittiin maksamaan yhteensä runsaat 9 000 euroa kivusta ja särystä, henkisestä kärsimyksestä, kosmeettisesta haitasta ja turmeltuneista vaatteista. Tekijällä on aiempaa rikollista taustaa.

Tuomittu oli lyönyt toista hämeenlinnalaista nuorehkoa miestä sanaharkan päätteeksi puukolla vasempaan kainaloon viime vuoden syyskuun alussa Kirkkopuistossa. Samaa miestä hän puukotti vasemmalle puolelle selkään kuluvan vuoden tammikuun lopulla Hallituskadulla torin laidalla.

Kummastakin puukotuksesta aiheutui lääkärinlausunnon mukaan hengenvaaralliset vammat. Jälkimmäinen puukotus vahingoitti kyljessä kulkevaa valtimoa aiheuttaen massiivisen verenvuodon. Haava aiheutti myös ilmarinnan.

Jälkimmäisen puukotuksen jälkeen uhri jouduttiin kiireesti leikkaamaan. Hän oli menettänyt ennen leikkausta kaksi ja puoli litraa verta ja leikkauksen aikana kymmenen litraa.


Riidan syy jäi epäselväksi

Osapuolet tunsivat hyvin toisensa. Ennen syyskuun puukotusta he olivat ryypiskelleet yhdessä. Tuomittu myönsi oikeudessa menettäneensä malttinsa ja huitaisseensa istumassa ollutta kaveriaan puukolla.

Tammikuun puukotusta edeltäneet vaiheet jäivät epäselviksi, kun tapahtumapaikalla olleet todistajat ja uhri eivät halunneet niistä puhua. Esitutkintapöytäkirjan mukaan uhri oli kertonut halunneensa tavata puukottajansa antaakseen tälle turpiin, mutta oikeudessa muisti pätki pahasti.

Tuomitun kertomuksen mukaan uhri oli soittanut useita kertoja ja vaatinut tapaamista sekä lopulta ovipuhelimen kautta pyytänyt tuomittua kadulle tapaamiseen. Tuomittu kertoi pelänneensä kostoa edellisen puukotuksen takia ja ottaneensa siksi puukon mukaansa.

Kadulla hän oli miltei välittömästi lyönyt joko sivuttain tai selin ollutta uhria selkään alimpien kylkiluiden korkeudelle tuupattuaan sitä ennen välissä olleen tyttöystävänsä syrjään.

Kumpikin puukotus tapahtui päiväsaikaan.


Syytteet pääosin kiistettiin

Syksyllä 2011 tuomittu oli yrittänyt yöllä kolmen aikaan varastaa auton, mutta sivullisen häiritsemänä paennut paikalta. Sivullisen kertoman mukaan paikalta oli poistunut kaksi henkilöä. Oikeudessa tuomittu kertoi olleensa autovarkaissa yksin.

Seuraavana aamuna hänen pakoreittinsä varrelta erään talon pihalta löytyi epäilyttävä pussi. Keskusrikospoliisin laboratorio sai pussissa olleesta virvokepullosta tuomitun dna-näytteen.

Pussissa oli myös sen auton hansikaslokerosta varastettu rekisteriotteen tekninen osa, jota tuomittu oli edellisyönä yrittänyt ottaa käyttöönsä. Lisäksi pussissa oli 23 grammaa amfetamiinia silmälasikotelossa.

Tuomittu myönsi auton käyttövarkauden yrityksen, mutta kiisti huumerikoksen, törkeän pahoinpitelyn ja tapon yrityksen. Hän myönsi tavallisen pahoinpitelyn ja piti tapon yritystä hätävarjeluna, hätävarjelun liioitteluna tai enintään tavanomaisena pahoinpitelynä. (HäSa)

Päivän lehti

29.1.2020