fbpx
Kolumnit Uutiset

Tappajakoiria ja niiden ylpeitä omistajia

Sattui syyskuisena päivänä.

Ystävä juoksi Kiipulassa metsäisellä lenkkipolulla. Vastaan tuli iso koira omistajansa kanssa ja he poikkesivat sivupolulle huomatessaan hölkkääjän.

Pian juoksija huomasi vapaana kulkevan koiran ryntäävän häntä kohti. Ystävä ehti pysähtyä, kääntää kylkensä, kun koira hyppäsi vasten näykkimään. Omistaja juoksi koiransa perässä karjuen.

Kun hän pääsi paikalle, hän otti koiransa ja lähti. Ei anteeksipyyntöä.

Kerta ei ilmeisesti ollut ensimmäinen.

Järjestyslain mukaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden säilymiseksi koiran omistajan tai haltijan on pidettävä koira taajamassa kytkettynä. Hänen on pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai juoksuradalle. Lain mukaan koiralla ei ole asiaa yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikalle, toriaikana torille tai yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua.

Simppeliä tekstiä. Silti koiria näkee joka päivä irrallaan etenkin lenkkipoluilla, kevyenliikenteenväylillä ja talvella hiihtoladuilla. Miksi?

Usein koiranomistajat perustelevat vapaana kulkemista eläimen liikunnalla ja luontaisella “tarpeella juosta vapaasti”. Pakkoko on sitten mennä lenkille koiran kanssa lähimmälle pururadalle tai metsäkaistaleelle, jossa kaikki muutkin käyvät?

Tunnustan. Pelkään vieraita koiria. Siksi olen ehkä asenteellinen.

Olen vuosikausia uskotellut, että koirat, jotka kulkevat omistajansa kanssa vapaasti, on varmasti koulutettu hyvin.

Vuosien saatossa kokemus on muuttunut. Nimittäin ystäväni ei ole ainoa, jota juoksulenkillä on purrut koira. Näitä kavereita löytyy useampiakin. Erästä vapaana ollut saksanpaimenkoira puraisi ihan kunnolla kankusta. Omistaja oli hädissään, ilmoittaako ystäväni asiasta poliisille? Entä jos koira pitää lopettaa?

Julkisuudessa näiden tapausten yhteydessä puhutaan tappajakoirista. Se saa aikaan koirapiireissä hermostuneisuutta. Joku rotu saa leiman, joka ei sille kuulemma kuuluisi.

Miksi sitten asioita pitäisi pehmennellä?

Jos omistaja itse ei kykene pyytämään edes anteeksi, saati lopettamaan päälle hyökkäilevää koiraa, pitäisikö lenkkeilijöiden sitten kulkea pehmustetut vaatteet päällä siltä varalta, että joku hullu koira saattaa kulkea vapaana taajamassa omistajansa kanssa?

Muualla Euroopassa koirat kulkevat yleensä vapaana. Erona on vain se, että koirat ovat koulutettuja, eikä niitä kiinnosta haistella jokaista vastaantulijaa.

Laki on kuitenkin meillä yksiselitteinen ja sitä pitäisi kunnioittaa. Se ei tarkoita sitä, ettei koiraa tarvitsisi kouluttaa, jos se pitää olla julkisilla paikoilla kytkettynä. Remmissäkin on paljon mukavampi taluttaa koiraa, joka ei sinkoile sinne tänne. Koulutettu koira on kaikille etu – myös omistajalleen.

Menot