Uutiset

Tarjotaan vuokralle: mielenosoittaja

Jos mielenosoitus uhkaa kuivua kokoon osanottajien vähäisyyden takia niin Saksassa on apu lähellä. Internet-yhteys auki ja mielenosoittajia välittävän Erento-firman tarjontaa tutkimaan.

– Tietääksemme mielenosoittajien tarjoaminen palkkiota vastaan on ainutlaatuista koko maailmassa, yrityksen tiedottaja Tilo Bonow myhäilee.

Firman reserveihin kuuluu yli 300 henkilöä, jotka ovat valmiit osoittamaan mieltään maksua vastaan. Yritys alkoi mielenosoittajien välittämiseen, koska useat yhdistykset ja organisaatiot kysyivät heiltä vahvistusta suunniteltuihin demonstraatioihin.

Esimerkiksi maan yleisen lääkäriliiton valtiopäivätalon edessä joulukuussa pitämän mielenosoituksen 200:sta mielenosoittajasta 170 oli Erentosta mukaan värvättyjä.

Yritys alkoi systemaattisen mielenosoittajien välittämisen vuoden alussa.

– Kyselyitä on riittänyt, mutta me emme anna julkisuuteen tietoja siitä, ketkä puoleemme kääntyvät, Bonow painottaa.

Vuokramielenosoittajan saa riveihinsä keskimäärin 145 euron päivätaksalla. Mielenosoittajiksi on rekrytoitunut paljon opiskelijoita ja myös työttömiä.

Kaikkea koneista loma-asuntoihin

Vuokramielenosoittajia käyttämällä mielenosoituksesta saa varmasti haluamansa näköisen.

Kandidaateista löytyy internetistä tarkat kuvaukset strategisia mittoja ja kengännumeroa myöten sekä tietysti valokuvat. Hehkeyttä yleisilmeeseen toisi esimerkiksi toppi päällä poseeraava Iris, jonka ”tyyppi” on eurooppalainen ja vaatekoko 38.

Jos taas tarvitaan vakavuutta, niin ratkaisu voisi olla työlleen omistautuneen insinöörin näköinen kolmikymppinen Martin.

Erento mainostaa itseään maailman suurimpana internet-vuokrafoorumina ja sen kautta vuokrattavien artikkelien lukumäärä yltää noin 850 000 kappaleeseen.

– Me välitämme oikeastaan ihan mitä vain, yrityksen tiedottaja kuvailee.

Mielenosoittajien lisäksi sivuilta saa halutessaan vuokrattua esimerkiksi strippareita tai vaikka haamukirjoittajan tulevalle mestariteokselleen.

Henkilöiden lisäksi yrityksen vuokrausvalikoimaan kuuluu muun muassa kulkuvälineitä, loma-asuntoja ja erilaisia koneita miltei joka lähtöön kuten jopa kanojenkynimiskone.

Valikoiman vuokramielenosoittajat ovat jo ehtineet herättää huolestusta julkisuudessa. Vuokramielenosoittajien pelätään nakertavan kaikkien mielenosoitusten uskottavuutta.

Yritys toppuuttelee sanomalla, etteivät heidän mielenosoittajansa osallistu vakaumuksensa vastaisiin tapahtumiin. Vuokramielenosoittajat näyttävät siis tulleen jäädäkseen.

Ehkä tutkivan journalismin tehtäväksi jääkin selvittää kuka on ”oikea” mielenosoittaja, kuka taas euroilla mukaan värvätty? (HäSa)

Eeva Bode

Päivän lehti

22.1.2020