fbpx
Uutiset

Tarkas ohjasi torstai-iltapäivän länkkärileikin, joka sijoittuu villiin Pohjolaan

Suomalaislänkkäri kertoo kultaa kaivavista Vornan veljeksistä, jotka lavastetaan syyllisiksi kultaryöstöön. Kuvassa Karin Jäärä (Tamara Lund) ja Kai Vorna (Vili Auvinen). Kuva: Oy Suomen Filmiteollisuus (SF)

Villin Pohjolan kulta

TV1 klo 13.20

** Kun lännenelokuva siirtyi Pohjolaan, muuttuivat vuoristot tuntureiksi ja karjalaumojen sijasta ravasivat porot. Ohjaaja Aarne Tarkas piti silti huolen, että sankarit ratsastivat, pyssyt paukkuivat ja kapakassa tapeltiin. Villin Pohjolan (1955) jatko-osasta tuli seikkailukomediaa, jossa ei huominen huoleta.

Åke Lindman, Helge Herala ja laulava Vili Auvinen esittävät pokkana Vornan veljeksiä, jotka lavastetaan syyllisiksi kultaryöstöön. Laulaja Tamara Lund on napakka ampujaneito Karin ja Leo Jokela muikea saluunanpitäjä. (Suomi 1963) 

Ilta Andrén kanssa

Yle Teema & Fem klo 20.01

**** ”Onko moderni suurkaupunki keskitysleiri, jonka asukkaat ovat rakentaneet itselleen?” ”Mitä läheisemmäksi tulet jonkun kanssa, sitä saavuttamattomampi tästä tulee.” Semmoisia ajatuksia ja monta lisää ehtii tulla puheeksi, kun näyttelijä Wallace Shawn ja teatteriohjaaja André Gregory istuvat iltaa ravintolassa. Louis Mallen kulttielokuvassa ei keskustelun lisäksi muuta juuri olekaan. Gregoryn monologeista huolimatta istunto sujuu eloisasti. Alan miehillä lievä teatraalisuuskin kuuluu asiaan. (USA 1981)

Tämä ei ole Berliini

Yle Teema & Fem klo 22.00

*** Yhtenä päivänä intoillaan jalkapallon MM-kisoista, vuokrataan pornolehtiä koulukavereille ja nahistellaan toisten poikien kanssa. Seuraavana päivänä kierretään underground-bileissä, tavataan trendikkäitä tyyppejä ja nuuhkaistaan jotain, joka saa pääkopan leijumaan. Vastaan tulee ihan toisenlaista seksuaalisuutta kuin niissä hiirenkorville plärätyissä lehdissä. Hari Saman ohjaamaan kasvutarinaan mahtuu kuulemma useampikin ripaus omaa nuoruutta vuoden 1986 Mexico Cityssä. Elokuva alkaa Marcel Proust -sitaatilla, ja tärkeilyn sävyä siinä on jatkossakin. Se on osa ikäkautta, jota Carlos (Xabiani Ponce De León) elää. Ensiesitys (Meksiko 2019)

Menot

Uusimmat