Uutiset

Tarkastuslautakunta keittämään johdannaissoppaa

Ruotsalainen diskuteerauskulttuuri tuntuu sopivan hyvin Hämeenlinnan kaupunginvaltuustolle. Ei niin vaikeata asiaa olekaan, ettei sitä pystyttäisi puhumalla selvittämään.

Ensin vaaditaan päitä vadille, mutta puolen vuoden keskustelujen jälkeen asiat selvitetään täydessä yhteisymmärryksessä.

Innopark tuntui alkukesästä vielä umpisolmulta, varsinkin, kun kaupunginhallitus esitti, että kaupunki siivoaisi sotkut pikaisesti omaan piikkiinsä.

Kesäkuussa valtuusto lykkäsi päätöksiä eteenpäin ja päätti yhtiössä tehtävästä erityisestä tarkastuksesta.

Tarkastuksen tuloksista onkin jo ehditty väitellä julkisesti ja kulisseissa.

Erityisesti korkojohdannaisten mahdollisten riskien kätkeminen tilinpäätöksen uumeniin on kuumentanut tunteita.

Kaikki tunnustavat, että sössitty on.

Sitä kuitenkin edelleen tuntuu olevan vaikea tunnustaa, että avoin toiminta viimeistään viime vuoden lopulla, jolloin Innoparkin kupla puhkesi, olisi ollut paikallaan.

Vihreät ovat vuosia valittaneet sitä, kuinka vaikeaa yhtiöstä oli saada tietoja. Sama kokemus on kaikilla, jotka ovat yrittäneet.

Median piikkiinhän tämä tosin nytkin meni. Valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) kyseenalaisti esimerkiksi sen, että professori Jarmo Leppiniemi on antanut johdannaisten kirjaamisesta kaksi hyvin ristiriitaista lausuntoa.

Valtuusto kumminkin sai aikaan sovun siitä, kuinka asiassa edetään. Monille valtuutetuille tuntuu edelleen olevan aika lailla epäselvää se, mistä johdannaisista on kysymys.

Keskustelussa ääripäätä edusti ehkä Teija Arvidsson (kd.). Hän esitti, että pitäisi tutkia mahdollisuutta purkaa johdannaiskaupat.

-Ymmärrettiinkö, mitä tehtiin, hän kysyi.

Sen sijaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) muistutti, että johdannaissopimuksen myyneen Pohjola Pankin mukaan vuoteen 2032 mennessä ei ole näkyvissä tilannetta, jossa johdannaiset menisivät miinukselle.

Tämä kommentti sai aikaan spontaanin naurunpurkauksen.

Kirsi Ojansuu (vihr.) kysyi Vekalta, tietääkö tämä, mitä bussilippu maksaa vuonna 2032.

Kokoomuksen ryhmyri Sari Rautio moitti valtuustokollegoita siitä, että on muodostunut te-me -asetelma.

-Kun asia pitäisi hoitaa yhdessä. Meillä on yhteinen pulma, johon etsimme ratkaisun.

Ratkaisu oli jo hiottu valtuustoryhmissä. Tarkastuslautakunta tutkii vielä Innoparkin päätöksentekoprosessit viime vuosien ajalta. Toistaiseksi myös johdannaispaperit pysyvät yhtiöllä.

Tästä oltiin yksimielisiä.

-Hyvä, että tätä asiaa jumpattiin näin paljon, totesi keskustan ryhmyri Hannu Kärpänen ja moni muu yhtyi siihen.

Kun käydään veronmaksajien rahapussilla, pitäisi toimia avoimesti. Toivottavasti Innoparkista on tähän mennessä opittu ainakin se.

Mitä enemmän yritetään piilottaa, sen enemmän julkisuuteen tulee puolitotuuksia ja arveluita.