Uutiset

Tärkeä askel eteenpäin Hämeenlinnalle

Hämeenlinna 22.5.2005

Hämeenlinnan korkein johto myhäili tyytyväisenä moottoritien kattamista koskevan suunnittelukilpailun julkistamistilaisuudessa. Yhtä hymyä olivat myös voittajat, arkkitehdit Aaro Artto, Teemu Palo, Hannu Tikka ja Yrjö Rossi sekä pääavustaja arkkitehti Paula Holmström. Tiistai oli kiistatta Hämeenlinnan tulevaisuudelle tärkeä päivä.

Kilpailun jälkeen on eväät jatkaa Hämeenlinnan mittakaavassa suuren hankkeen viemistä seuraavalle askeleelle. Katteen rakennuttajayhtiön NCC:n aikataulu on tiukka, mutta ei mahdoton toteutettavaksi. Kaavailujen mukaan alueen asemakaavan pitäisi olla valmis ensi vuoden lopussa ja rakentaminen käynnistyisi vuonna 2007.

Koko alue kauppakeskuksineen, kaksine toreineen ja asuntoineen olisi valmis vuonna 2012.

Keskeistä tässä ja nyt on se, että Hämeenlinnan kaupungin suunnittelu ja päätöksenteko etenee mahdollisimman nopeaa vauhtia. Kun yksityinen pääoma on kiinnostunut sijoittamaan kaupunkiin peräti 120 miljoonaa euroa, on kaupungin tehtävä vakavalla otteella oma osuutensa.

Moottoritien kattaminen on hämeenlinnalaisille veronmaksajille erittäin edullista. Kaupungin asia on järjestää alueella kaava ja rakentaa kunnallistekniikka. Rakentamisesta levitetään ilmeisesti aivan tarkoituksellisesti myös tietoa, jonka mukaan lasku moottoritien kattamisesta lankeaisi Hämeenlinnan kaupungin maksettavaksi. Väärän tiedon levittäjien päämäärä on mitä ilmeisemmin kaupungille tärkeän hankkeen kaataminen.

Jokaisella kehitykseen tähtäävällä ponnistuksella on jarruttajansa. Niin tässäkin tapauksessa. Vapaassa maassa saa painaa myös jarrua, jopa vaatia moottoritietä autoineen suojeltavaksi! Hämeenlinnan päättäjien asia on kuitenkin tehdä omalla panoksellaan arkkitehtikilpailun voittajatyöstä totta. Kauppakeskus tietää kasvua, joka turvaa kaupungin hyvinvointia ja peruspalveluja. Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo korostaa osuvasti hankkeen edustavan kestävää kehitystä. Juuri sitä se on.

Uusi kauppakeskus kytkee yhteen kaksi kaupunkikeskusta, laskee kaupunginjohtaja Tapani Hellstén. Moottoritien kauppakeskus on aikanaan selvä vastapaino Tiiriölle, joka rakennetaan kaiken lisäksi lyhyessä ajassa täyteen.

Ideana moottoritien kattamisessa ja rakentamisessa ei ole mitään uutta. Tästä kielii jo se, että kilpailun voittaneet arkkitehdit ovat suunnitelleet jo kymmenen vuoden ajan moottoritiemiljöitä Tanskassa. Hanke vaikuttaa suurelta ja mullistavaltakin, mutta sitä se on vain Hämeenlinnassa.

Moottoritien kauppakeskuksen rakentaminen ei ole vielä täysin varmaa, mitä ei pidä huuman keskellä unohtaa. Alueen rakentaminen on kallista ja on selvää, että NCC haluaa takeet siitä, että liike- ja toimistotilat sekä asunnot menevät varmasti kaupaksi. Tyhjilleen jäävää kauppakeskusta ei ole tietenkään mieltä Etelä-Suomen läänin pääkaupunkiin rakentaa.

Päivän lehti

24.1.2020