Uutiset

Tärkeä raportti lietsoo riitaa

SDP:n johto suorastaan tyrmäsi valtioneuvoston kanslian alaisuudessa toimivan talousneuvoston sihteeristön globalisaatioraportin. Demareilla oli niin kiire jyrätä, etteivät he edes ehtineet tutustua monisatasivuisen raportin sisältöön.

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma sanoutui raportista irti ja arveli sen kelpaavan vain vaalien jälkeisen porvarihallituksen ohjelmaksi. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman piti raskauttavana yksin sitä, ettei sosiaalidemokraatteja kuultu raporttia kirjoitettaessa.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtajan Leif Fagernäsin toive toteutui jo globalisaatioraportin julkistamispäivänä. Fagernäs kiitteli raporttia ja esitti, ettei sen sisältämiä ehdotuksia ammuttaisi alas yksitellen vaan keskustelussa keskityttäisiin kokonaisuuteen.

Demarit ampuivat koko raportin alas yksityiskohtiin puuttumatta – ja sisältöön perehtymättä.

Backmanin käsitys raporttien valmistelusta on vaarallisen kapea. Laajapohjaista yhteistyötä Suomessa tehdään aivan riittävästi. Kyllä läntisessä sivistysvaltiossa on tilausta myös sellaisille vakavasti otettaville selvityksille, joita koottaessa on kuultu asiantuntijoita ja joiden keskeiset sanomat herättävät juuri tästä syystä kärkevääkin keskustelua.

Eero Heinäluoman puheenvuorot taas kielivät ennen muuta siitä jo ennestään tunnetusta tosiasiasta, että SDP:n asia on pitää suhteensa SAK:hon mahdollisimman lämpimänä. SAK:n Lauri Ihalainen ja Heinäluoma suhtautuvat tunteita kuumentavaan raporttiin yhtä viileästi.

Keskustelun, joka toivottavasti jatkuu ja vilkastuu, kuluessa on syytä pitää mielessä raportin perimmäinen maali. Maailma muuttuu, globalisoituu, ja tässä kehityksessä vain suomalaiset voivat oikeilla ratkaisuilla turvata Suomen edut.

Raportti ei suinkaan ole hyvinvointiyhteiskunnan hautajaispuhe vaan vakavasti otettava luettelo ratkaisuista, joita Suomessa olisi tehtävä talouden kasvun ja tätä kautta hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Raportin heikkous on se, että se kertaa esityksiä, joista Suomessa ei millään kyetä sopimaan. On muun muassa jokseenkin turha toistaa ideaa irtisanomissuojan murentamisesta. Varsinkaan vaalien alla ei yksikään puolue seiso palkansaajan turvaa heikentävän esityksen takana.

Vaikka Fagernäs muuta toivoo, ei raportista ole minkään sortin ohjelmalliseksi pohjaksi. Siitä on pakko poimia vain rusinoita, niitä esityksiä, joilla on riittävästi perättyä laajapohjaista kannatusta. Avaukseksi kannattaisi keskittyä raportin suomalaista koulutusjärjestelmää koskeviin esityksiin.

Raportin tilannut pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) tuntui olevan asiakirjasta varsin innostunut. Vanhanen kaiketi sai, mitä tilasi. Kun vaalit lähestyvät, myös häntä kiinnostaa enemmän vaalien voittaminen kuin globalisaatioraportin puolustaminen.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic