Uutiset

Tärkeintä suunnasta päättäminen

Nokia
julkisti perjantaina etukäteen kiihkeästi odotetun strategian ja toimitusjohtaja Stephen Elop näki yhtiön tulevaisuuden hyvänä synkähköstä tilanteesta huolimatta.

Kun Nokian tärkeää päivää arvioi yhtiön osakekurssin kehityksen valossa, oli perjantai jättiyritykselle jos ei pimeä niin ainakin synkkä.

Nokian osakkeen kurssi kääntyi jyrkkään laskuun.

Viileän rauhallisesti sietää kuitenkin kysyä, oliko mitään muuta edes odotettavissa? Kun odotukset ovat monestakin syystä aivan ylimitoitetut, seurauksena on väistämättä pettymys.

Elop ei voinut millään keinolla hankkia vipua, jota kääntämällä osakkeen arvo olisi noussut.

Kurssit nousevat ja laskevat, näin on käynyt Nokialle tähänkin asti. Strategiasta päättäminen toi yhtiön tuloksellisen toiminnan jatkamiseksi tukevaa maata, mikä on perjantain tärkein anti.

Mitä tästä eteenpäin, se on hyvin pitkälle Nokian ja nokialaisten omissa käsissä.

Kohina yhtiön ympärillä on haudannut alleen sitä tosiseikkaa, ettei Nokiaa voi laskea kriisiyhtiöksi – ei voi yksin siksi, että sen talous on vakaa ja tulos selvästi plussalla.

Nokia oli strategian julkaisemiseen asti yhtiö, jonka tuli valita suunta, keinot, joilla se hakee tietään uuteen nousuun, muun muassa kännykkämyynnin markkinaosuuden kasvuun.

Nokia on yhä suuri tekijä äärimmäisen kovan kilpailun markkinoilla. Helppoja voittoja ei ole odotettavissa, yhteistyön aloittaminen Microsoftin kanssa on vasta pitkän tien alku.

Kaikki asiantuntijat eivät hehkuta Nokian valintaa. Muitakin vaihtoehtoja toki oli, mutta Windows on käyttöjärjestelmänä tunnettu ja Microsoft alan edelläkävijöitä.

Elop teki aivan selväksi, että Nokian työntekijämäärä laskee jopa rajusti. Kun toimintatapa vaihtuu, ei ole mitään keinoa jättää henkilöstöä puhurilta turvaan.

Alkamassa ei ole Nokian alasajo nykyistä pienemmäksi yhtiöksi. Työntekijöiden määrää ajaa alas toimintatavan muutoksen rinnalla myös markkinaosuuden lasku, mutta mistään pysyvästä suunnasta ei voi puhua.

Mikä on Nokian koko ja työntekijämäärä vaikkapa viiden vuoden kuluttua, sen ratkaisee yhtiön menestys maailmanlaajuisessa bisneksessä.

Työpaikkojen kato ravistelee myös Suomea, Nokian kotimaata. Tulossa on ehkä suuri ratkaisu. Tämän oletuksen puolesta puhuu se, että Elop on ollut asiassa yhteydessä pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) hallitukseen.

Suomen hallituksen käsissä on tuskin minkäänlaista korttia, valitettavasti. Nokian korkein johto tekee liiketalouden tiukkoihin lukuihin ja ennusteisiin perustuvat päätökset, joissa sinivalkoisella värillä on tuskin erityistä painoa.

Kun Nokia vähentää edelleen työntekijöitään Suomessa, on johdonmukaista kysyä, miksi yhtiön pääkonttori pysyisi suurilta markkinoilta syrjässä Espoossa.