Kolumnit Uutiset

Tarkista fakta ja kumoa huhu

Huhujen ja valeuutisten levittäminen on sosiaalisen median aikakaudella helpompaa kuin koskaan ennen.

Kun perinteisesti huhu kulki suusta suuhun, nyt se leviää kulovalkean tavoin ja usein täysin lähdekritiikittömästi. Ja pian on some-kohu valmis.

Suomessa avattiin maanantaina Huhumyllyksi nimetty palvelu, jonka tarkoituksena on kerätä tietoa pakolaisia ja turvapaikanhakijoita koskevista huhuista ja nettihuijauksista.

Sivusto kokoaa kartalle huhut, jotka joko Journalistin ohjeisiin sitoutunut media tai viranomainen on katsonut aiheelliseksi kumota.

Kyse on pienen toimittajajoukon talkoovoimin kokoamasta palvelusta, joka keskittyy yhteen aihealueeseen. Muillekin vastaavantyyppisille palveluille olisi varmasti tilausta.

Huhujen tarkistaminen on meille toimittajille hyvin tuttua työtä. Valitettavan monet juttuvinkkeinä toimitukseen tulevista uutisaiheista kumoutuvat parin puhelinsoiton jälkeen.

Jos väite pitää paikkansa, siitä saadaan uutinen. Päinvastaisessa tapauksessa lehtiuutinen syntyy yleensä vain, jos huhu on niin laajalle levinnyt tai merkittävä, että sen paikkansapitämättömyydestä kertominen on perusteltua.

Vai pitäisikö meidän sittenkin ryhtyä julkaisemaan säännöllisesti Kumotut huhut -nimistä palstaa?

Yhdysvaltojen presidentinvaalit ovat nostaneet faktantarkistajat ainakin vaaliväittelyitä seuranneiden tietoisuuteen. Pian väittelyiden päätettyä yleisö saattoi jo lukea, miten paksua palturia ehdokkaat olivat kulloinkin puhuneet.

Yhdysvalloista löytyy kokopäiväisesti faktojentarkistusta tekeviä tutkimuslaitoksia, joiden tuottama tieto on median käytössä ilmaiseksi.

Valtameren takana vaikuttaa myös jo vuoden 2008 presidentinvaalien faktantarkistustyöstä Pulizer-palkinnon voittanut sivusto PolitiFact.com, jota ylläpitää Tampa Bay Times -lehti yhteistyökumppaneineen. Sivusto on keskittynyt nimenomaan viranomaisten ja poliitikkojen lausuntojen tarkistamiseen.

Muuallakin osataan. Esimerkiksi Ukrainassa toimii yksi maailman aktiivisimmista ja laajimmista faktantarkistussivustoista StopFake.org. Se on perustettu vastavoimaksi venäläisen median levittämiä väitteitä ja some-huhuja vastaan.

Jos sanomalehdistö joskus kuolee, onko faktantarkistuksessa meidän toimittajien tulevaisuus? Voisi ollakin, jos joku keksii, miten sillä voi ansaita täällä leipänsä.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic