Uutiset

Tarkoitushakuista lupatulkintaa

Ahvenistolla viime sunnuntaina järjestettyä romurallia markkinoitiin tapahtuman järjestäjän kotisivulla: ”Sunnuntaina 18.7 klo: 14.00 ajetaan kauden kolmas SM-osakilpailu Hämeenlinnassa. Samalla kisa on Romuralli 20 -vuotisjuhlakisa, jossa ajetaan Takavetoisten mestuus, se on kerrasta poikki! Paikkana on legendaaristakin legendaarisempi Ahveniston moottoriradan varikkoalue.

Romurallin järjestäjältä ja varsinaiselta ratayrittäjältä puhelimitse saamani tiedon mukaan kilpailutapahtuman järjestämiselle oli saatu poliisilaitoksen ja kaupungin asianomaisen virkamiehen lupa. Virkamiehen lupatulkinnan mukaan kyseessä ei kuulemma ole moottoriurheilukilpailu, vaan yleisötapahtuma varikkoalueella.

Miten SM-kilpailun järjestäminen moottoriajoneuvoilla on sopusoinnussa Hämeenlinnan moottoriradalle 2003 myönnetyn ympäristöluvan kanssa? Lupa koskee laitosta osoitteessa Poltinahontie 47, tilaa Uusi-Pietilä 5:44, Pullerikuoppa 5:24 ja Rauhanlaakso 5:18, jolla moottorirata-alue ratoineen ja varikkoalueineen sijaitsee.

Lupaehtojen kakkospykälässä meluisan ajon ja käytön määräykset todetaan, että ”meluisia toimintoja ovat moottorikilpaurheilu ja harjoitukset, ajoharjoittelu ajoneuvoilla, joiden melupäästöt ylittävät 100 dB, konsertit, näyttelyt yms. tilaisuudet, joissa käytetään radan kiinteitä äänenvahvistuslaitteita tai melutuotoltaan näitä vastaavia laitteita.”

Lupaehtojen kohta 2.1 kuuluu yksiselitteisesti: ”Rata on suljettu heinäkuussa sunnuntaisin, 1.5. vappuna ja 21.-23.6. juhannuksena.

Pyydän Hämeenlinnan kaupungin ympäristöasioista vastaavilta ja Hämeenlinnan kaupungin poliisilaitokselta kirjallista selvitystä, millä perusteilla ne ovat myöntäneet sunnuntaina 18.7. pidetylle SM-tason romurallikilpailulle luvan, joka on voimassa olevan ympäristöluvan vastainen.

Paul Betcke

Ahveniston ystävien hallituksen pj.

Hämeenlinna

Päivän lehti

2.4.2020