Uutiset

Tarkoitushakuista jääkiekon vääristelyä

Ajankohtaisen kakkosen väkivaltaillassa viime tiistaina otettiin kantaa myös jääkiekon väkivaltaan. Siinä annettiin kuva kuin väkivaltaa tapahtuisi jokaisessa ottelussa.

Mikä oli tuollaisen vääristelyn tarkoitus? Kuulisin mielelläni toimittaja Jyrki Richtin käsityksen asiasta. Oliko tarkoitus provosoida ja lytätä hieno laji ja karkottaa siltä harrastajat?

Ohjelmassa esitetyt videopätkät olivat tarkoitushakuisia, eivätkä kerro koko totuutta.Vastaavia tappeluja nähdään harvoin ja ne ovat kokonaisuudessa vain promillen luokkaa.

Jääkiekkoon kuuluu tietty kovuus jota erotuomarit valvovat. Ylilyönneistä rangaistaan, pahimmista rikkeistä annetaan pelaajalle ottelukieltoja.

Nämä ovat medialle herkkupaloja. Niistä saa näyttäviä lööppeja, mahtavia uutisaiheita ja niillä manipuloidaan kansaa lajia vastaan.

En hyväksy esitetyn kaltaista pullistelua, mutta kun taistellaan voitosta ja adrenaliinit jylläävät, niin joku voi lukkiutua korvien välistään. Silloin se purkautuu käsien kautta väärällä tavalla.

Kirjoitellaan myös, että tappelut olisi yksi keino saada lisää katsojia. Epäilen väitettä, vaikka lajista tietämättömälle se voi olla heräte lähteä katsomaan tappelia.

Todelliset jääkiekon ystävät tulevat katsomaan hienoa ja vauhdikasta urheiluviihdettä, ei tappeluja.

Olen aikanani ollut mukana juniorivalmentajana ja silloin pojille korostettiin että peliä pelataan sääntöjen mukaan. Niitä, jotka tähän eivät sopeutuneet, kehotin miettimään käytöstään kotona. Kun he taas osaavat käyttäytyä, tervetuloa takaisin. Jääkiekossa kuten muissakin joukkuepelissä opitaan sosiaaliseksi, kunnioittamaan joukkkue tovereita, sääntöjä ja vastustajaa. Valmentajat ojentavat opastavat niitä pelaajia, jotka eivät noudata sääntöjä.

Jääkiekko on hieno harrastus. Toivon Ajankohtaisen kakkosen tuovan esille myös jääkiekon hyvät puolet, ei pelkästään nähdyn kaltaista tappelua.

Paavo Laitinen

Oulu

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic