Uutiset

Tarmolla huima nousu Kalevan Malja -pisteissä

Hämeenlinnan Tarmo keräsi 54 Kalevan Malja -pistettä kuluneen kauden yleisurheilun SM-kisoissa ja loppusijoitus oli 32:s. Nousua viime kaudesta tapahtui huimasti, sillä vuoden 2010 saldo oli vain 11 pistettä (132:s).

Suomen Urheiluliitto päivitti lopulliset pisteet viime viikonlopun nuorten SM-moniotteluiden jälkeen. Kuudennen kerran peräkkäin paras seura oli Helsingin Kisa-Veikot (328p), joka on ollut ykkönen yhteensä 55 kertaa. Kakkoseksi nousi Tampereen Pyrintö (308,5p), joka ohitti selkeästi viime vuosien kakkosen Turun Urheiluliiton (262p). Piirien vertailussa ykköseksi nousi Hämeen piiri.

Kantahämäläisseuroista Janakkalan Jana menetti hieman asemiaan kerättyään 30 pistettä (57:s). Viime vuonna Jana saalisti 42 pistettä ja oli 37:s. Lammin Säkiä (18p, 87:s) ja Riihimäen Kisko (17p, 91:s) olivat suunnilleen samalla tasolla kuin viime vuonna. Pisteille ylsi yhteensä 229 seuraa.

Yleisurheiluseurat ovat kilpailleet Kalevan Maljasta jo yli sata vuotta. Ensimmäisen kerran palkinto jaettiin vuonna 1910. Nykyisin pisteisiin lasketaan kaikki yli 16-vuotiaiden ulkoratojen SM-kilpailut.

Tarmolaisten vahvuus oli 16-17-vuotiaiden ikäluokka, josta saaliina oli kaksi henkilökohtaista SM-kultaa ja hopea sekä viesteistä kaksi SM-hopeaa. Lisäksi kertyi pistesijoja. Myös 22-vuotiaiden SM-kisoista ja moniotteluista tuli pisteitä.

Tarmolaiset ovat olleet todella tyytyväisiä kuluneen kauden menestyksestä. Yleisurheilujaoston puheenjohtaja Kirsi-Marja Koskela löysi selkeitä syitä Kalevan Malja-pisteiden kasvulle.

– Koko ajan olemme viime vuodet olleet nousussa seuraluokittelussa ja tänä vuonna se näkyi myös Kalevan Malja-pisteissä. Erityisesti kaksi asiaa selittää menestystämme. Nykyiset nuorten sarjojen ikäluokat tulivat aikanaan noin kymmenvuotiaina mukaan säännölliseen valmennusryhmätoimintaan, jonka aloitimme muualta saadun mallin mukaisesti. Samoin päätoiminen nuorisovalmennuspäällikkö on vahvistanut toimintaamme, Koskela valotti taustoja.

Seuraluokittelupisteissä, joissa huomioidaan seurojen toimintaa laajemmin, Hämeenlinnan Tarmo on tässä vaiheessa kautta 24:s. Janakkalan Jana on heti Tarmon jälkeen 26:s, Riihimäen Kisko 62:s ja Lammin Säkiä 190:s. Seuraluokittelussa on mukana 454 seuraa.

Myös tässä vertailussa Tarmo on selkeästi nousussa. Viime vuoden loppusijoitus oli 55:s.

– Lisenssiemme määrä on kahdessa vuodessa tuplaantunut ja nykyinen määrä 324 on kuudenneksitoista eniten Suomessa. Harrastajamäärien nousu lisää myös mahdollisuuksia kasvattaa tulevaisuuden huippuja laadukkaan nuorisovalmennuksen kautta, toteaa Tarmon nuorisovalmennuspäällikkö Ville Vepsä. (HäSa)

Markku Tuominen