fbpx
Kolumnit Uutiset

Tarra banaanissa kertoo, oletko hyvä ihminen

Joulu täynnä on kinkkua, kylkeä, potkaa, läskiä, niskaa ja tietenkin votkaa. Kun loppuu aatto ja alkaa yö, ihminen on sitä mitä hän syö.

Kauppalehti julkaisi joulupäivänä nettisivuillaan huojentavan uutisen kaikille, jotka ovat mässänneet viime päivät kuin isä Juice Leskisen joulurallatuksessa Sika.

Kasvissyönti ei ehkä olekaan paras mahdollinen ruokavalio, kun asiaa tarkastellaan omaa napaa kauemmas.

Pittsburghissa sijaitsevan Carnegie Mellon yliopiston tutkijat laskivat, että enemmän hedelmiä, vihanneksia ja kasviksia sisältävä ruokavalio kuluttaa energiaa 38 prosenttia ja vettä kymmenen prosenttia enemmän kuin ”tyypillinen amerikkalainen ruokavalio”.

Tutkijoiden mukaan sianlihasta ei kannata luopua, ainakaan ympäristösyistä. Vihanneksista ja kasviksista kaikkein pahimmaksi tutkimus tuomitsi vihreän salaatin, jonka kasvihuonekaasupäästöt olisivat sianlihaan verrattuna kolminkertaiset.

Tutkijat ottivat huomioon myös elintarvikkeiden hävikin. Jenkeissä jätteeksi päätyy lihasta kolmannes, vihanneksista ja hedelmistä peräti 40 prosenttia.

Kuluttajaliiton mukaan myös suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa.

Nykyisinä tiedostavina aikoina moni tuntee ruokaillessaan kiristystä vyötärönseudun lisäksi ohimoissa. Syömisestä on tullut kovin monimutkaista.

Se, mitä lautaseltaan lusikoi, määrittelee millaisia olemme ihmisinä. Jos ostat tehotuotettua, et välitä eläinten kärsimyksistä. Tarra banaanissa paljastaa suhtautumisesi Brasilian pientilallisiin.

Palmuöljyä sisältävä tuote ruokakaapissasi kertoo, että sinulle on ihan sama miten käy Sumatran sademetsien. Tonnikalapurkkisi etiketin perusteella välität delfiineistä tai sitten et. Ja niin edelleen.

Itku pääsee viimeistään siinä vaiheessa, kun ryhtyy ottamaan asioista selvää, ja pyrkii seulomaan potaskan todellisesta tiedosta. Myös edellä mainittu tutkimus ehdittiin nopeasti tyrmätä monelta taholta.

Planeetalle tuhoisimpia elintarvikkeita ovat ilmeisesti ainakin riisi, sokeri, liha, kaikki pikaruoka, pakattu ja prosessoitu ruoka, valkoinen leipä ja oikeastaan mikä tahansa, mitä on rahdattu supermarketiin sieltä kaukaa jostakin.

Tieto lisää tuskaa, mutta jenkkiläinen humpuukitutkimus voi olla myös tie osittaiseen parannukseen. Tänä vuonna lupaan olla vippaamatta viimeisiä kinkunjämiä roskikseen. Pyttipannu puhdistakoon omatuntoni.

Menot