fbpx
Uutiset

Tartunnat kertovat vastuuttomuudesta

Kansanterveyslaitoksen tuore tilasto hiv-tartuntojen määrästä ei jätä tilaa kaunisteleville selityksille: Suomessa syntyy tänä vuonna uusi hiv-tartuntojen ennätys. Vuotta 2006 on vielä nelisen kuukautta jäljellä, mutta ilman suurta ennusteita romuttavaa ihmettä jopa 170 suomalaista saa tänä vuonna hiv-tartunnan.

Tilannetta kuvaa osuvasti Kansanterveyslaitoksen hiv-yksikön johtaja Mika Salminen Kansanterveys-lehdessä. Hän korostaa, että miesten riski saada hiv-tartunta on Suomessa suurempi kuin koskaan ennen.

Jos joku vielä kuvittelee aidsin homomiesten ongelmaksi, hän erehtyy pahan kerran. Tartunnan saanut oli kyllä 1980-luvun alussa lähes poikkeuksetta homomies, tällä hetkellä 42 prosenttia tartunnoista saadaan heteroseksissä.

Vaarallisen tartuntataudin torjunnassa on kirjattu myös voittoja. Vuosituhannen vaihteessa hiv-tartunnoista noin 60 prosenttia tuli suonensisäisistä huumeista, nyt narkomaanien osuus tartunnoista on ainoastaan nelisen prosenttia.

Suomessa on keskusteltu ajoittain hyvinkin kiivaasti siitä, onko perusteltua kerätä huumeiden käyttäjien neuloja sekä ruiskuja ja antaa tilalle uusia yhteiskunnan varoilla. Asialla on edelleen puolensa, silti tilastojen valossa ratkaisut ovat olleet oikeita. Ilman neulojen ja ruiskujen vaihtopisteitä suomalainen hiv-ongelma olisi aivan ilmeisesti hyvin paljon nykyistä suurempi. Suomessa on tätä nykyä noin 2 000 hiv-tartunnan saanutta.

Tulevaisuus näyttää kaikkea muuta kuin hyvältä. Jos ja kun tämä vuosi päättyy murheelliseen ennätykseen, mikä voima voisi kääntää hiv-tartunnat laskuun ensi vuonna?

Vaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi on löydettävä tehokkaita keinoja. Suomalaiset hiv-tartunnan saaneet ovat maailmanlaajuisessa vertailussa toki siinä mielessä onnellisessa asemassa, että he saavat parhaan mahdollisen hoidon. Lääketiede pystyy aiempaa huomattavasti tehokkaammin estämään hiv-tartunnan etenemistä aidsiksi.

Hiv tietää kuitenkin hyvästä hoidosta huolimatta potilaan elämisen laadun laskua. Tartunnan jälkeen terve on sairas. Yhteiskunnan näkökulmasta taudin kallis hoito kasvattaa sairaanhoidon menoja.

Hiv-tartunta ei ole edelleenkään tavallinen tauti muiden joukossa. Sen torjumiseksi voi jokainen suomalainen kantaa asiaankuuluvaa vastuuta. Ei ole salaisuus, että kotimaahan tartuntoja tuodaan prostituoidulta Virosta, Venäjältä tai Thaimaasta. Suomalainen mies luottaa vahvassa humalassa hyvään onneen, jos edes siihen, ja harjoittaa seksiä ilman kondomia.

Hyvään onneen uskominen ei ole mitään muuta kuin äärimmäistä typeryyttä.

Yhteiskunta ei voi luottaa hivin torjunnassa hyvään tuuriin. Vähintäänkin seksivalitusta on lisättävä. Kondomi on tehokas ase kaikkia seksitauteja vastaan, eikä tämän perinteisen ehkäisyvälineen käyttö ole kenellekään edes ylivoimaisen vaikeaa tai kallista.

Yhteiskunta ei voi luottaa hivin torjunnassa hyvään onneen.

Menot