Kolumnit Uutiset

Taru Tujusen on turha enää pyristellä

Paljon porua tyhjästä.

Muuta ei voi sanoa Tuukka Temosen dokumentista Presidentintekijät.

Dokumentissa kuvataan Sauli Niinistön kampanjaväen toimintaa vaalien alla. Kärkihahmona toimii kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen.

Temosen kameran tiedostoon on tarttunut 120 minuuttia autenttista kuvaa siitä, miten kovan paineen alla toimitaan vaaliorganisaatiossa.

Kiroilua, ehdokkaan arvostelua ja levotonta läpänheittoa on Tujusen mielestä ihan liikaa reilun tunnin dokumentiksi puristetussa tallenteessa.

Puoluesihteeri sanoo tulleensa petetyksi, koska Temonen antoi ymmärtää, että dokumentti käsittelee ehdokas Niinistöä. Siitä tuli kuitenkin kuvaus kampanjaporukan toiminnasta, ja Tujunen vaatii dokumentille esityskieltoa.

Temonen puhuu journalistisesta dokumentista, ei tilaustyöstä ja viittaa kintaalla Tujusen vaatimuksiin.

Lehdistölle elokuva esitetään tiistaina.

Temonen on mitä todennäköisemmin vetänyt välistä eli muuttanut dokumentin käsikirjoitusta sovitusta. Sopimuksesta on vain sana sanaa vastaan.

Temosen täyskäännös on ymmärrettävä. Presidenttiehdokkaan kampanjoinnin elokuvaamisesta ei olisi ollut paljon lapsille kertomista. Kun tallennetuksi tulee kaikki se hermoilu, epätoivo, innostus, oman ehdokkaan heikkouksien arviointi ja hänen asioihinsa puuttumisen arvostelu kirosanoin höystettynä, on yleisöä kiinnostava paketti kasassa.

Tujunen teki Temoselle suuren palveluksen. Parempaa elokuvan markkinointia tuskin voi toivoa kuin käyty kohu, palstakilometrit ja dokumentin televisiosta saama tuntien lähetysaika.

Puoluesihteerin olisi kannattanut ottaa yhteyttä vaikkapa mediaosaaja Harri Saukkomaahan. Hän olisi kyllä osannut kertoa Tarulle, kannattaako oman harmistuksensa kanssa tulla julkisuuteen ja vielä riidellen.

Kaiken tämän jälkeen hänellä ei ole kuin hävittävää. Imagotappio ei suinkaan tule siitä, miten kampanjaryhmä toimi, vaan negatiivisesta julkisuudesta, jota kiistely Temosen kanssa aiheutti.

Ei muutama kirosana ja holtiton heitto ehdokkaasta ole noloa. Pikemminkin spontaani ja tunteikas toiminta kertoo, että porukka on liikkeellä tosissaan, avoimella mielellä ja täydellä sydämellä.

Vastaavaa, hierarkioista ja kostopeloista vapaata keskustelua soisi käytävän esimerkiksi yritysten johtoryhmien neuvonpidoissa.

Presidentti Niinistö ei kommenteistaan päätellen erityisesti pitänyt elokuvasta, mutta osasi ottaa sen ainoalla oikealla tavalla, itseironiaa ja huumoria harrastamalla.

Mitä Tujunen itse asiassa pelkää? Pelottaako se, miten Niinistö hänen ja muun kampanjaväen sanomisiin suhtautuu vai se, miten äänestäjät sivistyspuolueen kiroilevista aktiiveista ajattelevat?

 

Oikaisu 28.2.2014: Kokoomuksen puoluesihteerin Taru Tujusen olisi kannattanut ottaa Presidentintekijät-dokumenttia koskeneessa asiassa yhteyttä mediaosaaja Harri Saukkomaahan. Perjantain lehden alanurkassa Saukkomaan etunimi oli väärin.

 

Päivän lehti

1.6.2020