Kolumnit Uutiset

Tasa-arvoinen avioliitto on arka ja kuuma aihe

Suomi on ollut ja on monessa suhteessa edistyksellinen ja tasa-arvoinen maa.

Tasa-arvoisessa avioliittolaissa olemme kuitenkin pohjoismaisia naapurivaltioita jäljessä.

Homous tai lesbous on arka ja tunteita nostattava aihe, urheilussa jopa tabu, josta on vaiettu ihan näihin päiviin asti.

Ennakkoluuloisuudesta ja asenteellisuudesta saatiin näyte torstaisessa eduskunnan lähetekeskustelussa. Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen puhui muoti-ilmiöstä, jota suomalaisille tuputetaan tiedotusvälineissä.

Aiemmin hän on sanonut, että pian mennään naimisiin vaikka koiran kanssa, jos tällä vapaamielisyyden tiellä edetään.

Lähetekeskustelua käytiin 170 000 ihmisen allekirjoittamasta kansalaisaloitteesta tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

Lakia yritettiin jo aiemmin saada valiokunnan käsittelyyn kansanedustajien aloitteesta, mutta hanke tyrmättiin yhden äänen enemmistöllä.

Lakivaliokunnan kokoonpano on muuttunut. Yleisesti arvioidaan, että kansalaisaloitteella on nyt paremmat mahdollisuudet päästä lakivaliokunnan käsiteltäväksi.

Tasa-arvoisen avioliittolain vastustajien keskeisimpinä perusteluina ovat lasten oikeuksien turvaaminen ja Raamattu, jossa varsin yksiselitteisesti tuomitaan homous.

Lapsella on oikeus isään ja äitiin. Avioliitto on tarkoitettu vain miehen ja naisen väliseksi. Myös näillä argumenteilla lain uudistusta vastustetaan.

Perussuomalaisten Timo Soini muistutti, ettei voimassa olevan lain puolustamisessa ole mitään väärää tai arvosteltavaa.

Asia ei ole ihan näin yksinkertainen. Suomessa homous oli aikoinaan rikos, josta sai tuomion. Myös kuuromykkien tai epileptikkojen avioituminen oli Suomessa kiellettyä. Tänä päivänä noita lakeja pidettäisiin pöyristyttävinä.

Suomessa vannotaan tasa-arvon nimeen. Kun kyse tulee sukupuolineutraalista avioliitosta, tasa-arvoon pyrkiminen ei enää olekaan arvossaan. Suomen pitäisi vihdoin tulla kaapista ulos; kahden aikuisen ihmisen on voitava itse päättää avioliitostaan, ja heillä on oltava samat oikeudet riippumatta siitä, ovatko he samaa vai eri sukupuolta.

Vetoaminen esimerkiksi lapsen etuun, on outo. Ikään kuin vanhempien pätevyyteen kasvattajina vaikuttaisi se, ovatko he eri vai samaa sukupuolta. Esimerkiksi adoptiotilanteessa arvioidaan vanhempien kykyä tarjota lapselle turvallinen kasvuympäristö henkisesti ja aineellisesti. Vain tällaisen arvion pohjalta pitäisi ratkaista vanhemmuus.

Tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisellä olisi laajempaakin merkitystä. Se edesauttaisi asennemuutosta sallivampaan suuntaan.

Suomessa kymmenettuhannet ihmiset joutuvat yhä salaamaan sukupuolisen suuntautumisensa syrjimisen, halveksunnan, jopa väkivallan pelossa.

Tällaisessa paineessa ei pitäisi kenenkään elää Suomessa, jota myös sivistysvaltioksi sanotaan.

Päivän lehti

3.6.2020