Uutiset

Tasoero tuli selväksi

Ei siinä ollut virolaisilla nokan koputtamista.

Naisten Mestaruusliigassa viime kaudella kolmanneksi sijoittunut HPK nujersi viime kauden Viron mestarin Viljandi Metallin lauantaina Hämeenkaaressa suoraan kolmessa erässä.

Vieraat saivat erissä 16, 15 ja 13 pistettä ja se kertoo ottelusta olennaisen: Kerho oli ylivoimainen.

Viljandi meni ensimmäisessä erässä 4-1-johtoon. Siihen sen ilonaiheet sitten jäivätkin. Kerho käytti koko arseenaliaan, hyökkäsi monipuolisesti ja oli oikeastaan kaikilla osa-alueilla vastustajaansa edellä. Yhdessäkään erässä voitosta ei tarvinnut tuimaa taistoa käydä.

Pieksämäen keskiviikkoisessa sarja-avauksessa HPK:n hyökkäyspeli oli lähes pelkästään Marina Skenderin varassa. Nyt muutkin onnistuivat.

25-vuotissynttäreitään lauantaina viettänyt kroaatti teki toki eniten pinnoja, mutta lähes samaan pääsivät Pauliina Vilponen ja keskipelaajat Laura Pihlajamäki ja Lauren DeGirolamo, jotka pelasivat lähes virheittä. Myös käytännössä ensimmäistä liigakauttaan pelaava Karoliina Kyllönen ansaitsee puhtaat paperit. Libero Roosa Koskelo ja passari Noora Lainesalo täydensivät aloituskuusikon ja hekin onnistuivat.

Lainesalo teki tilaa nuorelle Noora Venholle, kun HPK johti toista erää selvästi 16-8. Pihla Pelkiö tuli puolestaan DeGirolamon paikalle kolmannessa erässä tilanteessa 16-11.

Vatsa kunnossa, peli maistuu

HPK:n tahti on ollut tiukka. Joukkue on pelannut puolessatoista viikossa seitsemän ottelua ja 29 erää. Sunnuntaina on edessä kahdeksas rupeaman ottelu, kun Hämeenkaareen tulee vieraaksi tallinnalainen Viimsi Span joukkue.

Pauliina Vilposella poti otteluputken aikana vatsataudin. Kun se väistyi, homma sujui tutun hienosti.

-Hyvältä tuntui pelaaminen. Tällä viikolla olen pystynyt jo syömäänkin, Vilponen naurahti.

-Pääsimme nyt takaisin oikeille raiteille. Pelimme oli erinäköistä kuin Pieksämäellä. Onneksi saimme karsittua virheet pois. Hyökkäyksissäkin saimme enemmän aikaan. Pieksämäellä hyökkäyspeli oli täysin Marinan (Skender) harteilla. Nyt muutkin onnistuivat – esimerkiksi keskarit olivat tehokkaita, hän jatkoi.

Vilposen mielestä virolaisjoukkueet sopivat hyvin Suomen liigaan.

-Samaa tasoa. Sunnuntaina näemme, millainen on toinen virolaisjoukkue. Kiva on nähdä Lahden Tarukin taas täällä (pelaa Viimsi Span joukkueessa). Kieltämättä tuntuu oudolta, kun hän on vastustajan puolella, Vilponen naurahti.

Sunnuntaina HPK:ta odottaa kovempi vastustaja. Täksi kaudeksi vahvistunut Viimsi Spa hävisi Orivedelle lauantaina niukasti 3-2 ja avasi samalla pistetilinsä Suomen liigassa.

Vaahtra pelkäsi pahempaakin

Viljandi Metallin valmentaja Peeter Vahtra myönsi pelänneensä avausottelusta vielä pahempaa läksytystä.

-Tiesimme, että vastustaja on kova ja senkin, että Suomessa naisten liigan taso on kovempi kuin Viron pääsarjassa. Olisin kuitenkin toivonut, että olisimme saaneet neljä-viisi pinnaa enemmän erissä. Teimme tyhmiä virheitä. Harjoituksissa olemme olleet parempia. Valitettavasti meillä ei ole alla kovia harjoituspelejä.

Vaahtra harmitteli myös joukkueensa materiaalin kapeutta.

-Meillä ei ole tällä hetkellä oikein vaihtopelaajia, hän kertoi.

Torjuntapelissä HPK oli selvästi vastustajaansa edellä.

-HPK:n torjunta oli kova ja se antoi mahdollisuuden sekä puolustaa että hyökätä. Joukkue on myös yhtenäinen. Kaikki kunnia vastustajalle.

Viljandin joukkueen paras oli hyvin puolustanut ja aloituksia nostanut (88 %) libero Pille Vahtra. Muut nostajat eivät onnistuneet. Kovimman taakan kantaneen Mari-Liis Graumannin nostoprosentti oli vaatimaton 29.

HPK:n valmentaja Dirk Sauermann oli lauantaina paljon tyytyväisempi kuin keskiviikkona.

-Pystyimme pelaamaan omaa peliämme. Emme menneet vastustajan tasolle. Teimme pari syöttövirhettä liikaa. Vastaanotto ei ollut hyvä ensimmäisessä erässä, toisessa se oli erittäin hyvä ja kolmannessakin ok, sanoi Sauermann.

-Hyvä oli sekin, että nyt muutkin kuin Skender hyökkäsivät tehokkaasti, hän jatkoi. (HäSa)