Uutiset

Tässä on eduskunnan nuorisoketju: Alle 30-vuotiaiden määrä kasvoi entisestään

Eduskuntaan valittiin kaksiin aiempiin vaaleihin nähden ennätysmäärä alle 30-vuotiaita kansanedustajia. Tulevassa eduskunnassa on neljätoista alle 30-vuotiasta edustajaa, kun vuonna 2011 eduskuntaan valittiin kymmenen. Eniten nuoria kansanedustajia on keskustalla, perussuomalaisilla ja SDP:llä.
 
Kaikilla kolmella puolueella on kolme nuorta edustajaa, vaikka perussuomalaisilla oli eduskuntapuolueista vähiten ehdolla 18–29-vuotiaita (6,5 % ehdokkaista), ja keskusta oli vähentänyt nuorten ehdokkaiden määrää tuntuvasti viime vaaleista (41:sta 23:een). 
 
Keskustasta valittiin Keski-Suomen vaalipiiristä Petri Honkonen (27), Lapin vaalipiirin ääniharava Katri Kulmuni (27) ja keskustanuorten entinen puheenjohtaja Antti Kurvinen (28).
 
Perussuomalaisista valituksi tulivat perussuomalaisten nuorten entinen puheenjohtaja Simon Elo (28), Tampereen kaupunginvaltuutettu Tiina Elovaara (28) ja toisen kauden kansanedustajana aloittava Olli Immonen (29).
 
Kaikkein nuorin kansanedustaja on Pirkanmaan vaalipiiristä valittu SDP:n 24-vuotias Ilmari Nurminen. Elovaaran ja Nurmisen lisäksi Pirkanmaalta tuli valituksi SDP:n ennakkosuosikki,
Tampereen valtuuston puheenjohtaja Sanna Marin (29). Puolueen kolmas alle 30-vuotias edustaja on Uudeltamaalta valittu demarinuorten puheenjohtaja Joona Räsänen (28).
 
Vielä vuoden 2007 vaaleissa selkeästi kaksikymppisiin ehdokkaisiin panostaneesta vihreistä valittiin nyt eduskuntaan vain yksi alle 30-vuotias, vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja Ozan Yanar (27). Puolestaan vasemmistoliitolta, jolla oli nyt eniten nuoria ehdokkaita ehdolla eduskuntapuolueista, tuli valituksi sekä vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson (27) että oululainen poliitikko Hanna Sarkkinen (27).
 
Heidän lisäkseen valituiksi tulivat myös kokoomusnuorten entinen puheenjohtaja Wille Rydman (29) ja turkulainen poliitikko Saara-Sofia Sirén (28).
 
KD:n ja RKP:n listoilta ei tullut valituksi yhtään alle 30-vuotiasta kansanedustajaa, vaikka RKP:n eduskuntavaaliehdokkaista 17,3 % oli 18–29-vuotiaita.
 
Eduskuntavaaleissa oli ehdolla183 alle 30-vuotiasta eduskuntapuolueiden ehdokasta, kun viime vaaleissa näistä puolueista oli ehdolla 220 iältään 18–29-vuotiasta.

Asiasanat

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic