Uutiset

Tassua ojoon, jos haluat auttaa

Ihminen ei suinkaan ole ainoa olento, joka tarvitsee lisäverta lääketieteellisten operaatioiden yhteydessä. Sama pätee Homo sapiensin parhaaseen ystävään Canis lupus familiarikseen.

– Kun olemme laajentuneet 24/7 -periaatteella toimivaksi eläinsairaalaksi, on tullut tarve perustaa veripankki koirille, kertoo hattulalaisen Vethausin johtava hoitaja Susanna Niittymäki.

Suomessa on tähän asti toiminut vain yksi koirien veripankki, Helsingin Yliopistollisen eläinsairaalan yhteydessä.

– Sieltä ei saa verta ulkopuolelle, eikä sitä mistään muualtakaan saa. Tähän asti operaatioissa tarvittava veri on saatu henkilökuntamme omilta koirilta, mutta se ei enää riitä, Niittymäki sanoo.

Hän on perehtynyt koirien veripankin toimintaan Helsingissä ja samaan aikaan on kerätty jo seudultamme sopivien koiraluovuttajien verkostoa.

– Parisenkymmentä kriteerit täyttävää luovuttajaa on kasassa, mutta lisää haetaan. Tarkoituksena on porrastaa luovutuksia, sillä veri ei säily käyttökelpoisena kuin lyhyen aikaa, Niittymäki kertoo.


14 kilon palkkio

Koirien verenluovutukseen pätevät hyvin pitkälle samantyyppiset pelisäännöt kuin ihmisilläkin, vaikkakaan esimerkiksi seksuaalista suuntautumista ei sentään kysellä.

Terve koira voi luovuttaa verta neljän kuukauden välein.

– Koirilla on kaksi pääveriryhmää, positiivinen ja negatiivinen, joista harvinaisempi negatiivinen käy kaikille ja positiivinen toisille positiivisille. Meille on tulossa pikatestit, joilla veriryhmän voi selvittää nopeasti paikan päällä, Susanna Niittymäki sanoo.

Koirilta otetaan kerralla verta 450 millilitraa. Luovuttajan täytyy painaa yli 30 kiloa, joten pienimmiltä puudeleilta avustustyö ei onnistu. Rodulla ei ole merkitystä.

– Verta ei oteta tassusta, vaan kaulavaltimosta. Koira ei myöskään makaa tuolissa selällään, vaan kyljellään kevyesti rauhoitettuna, Niittymäki listaa eroja ihmisten luovutukseen.

Palkinnoksi urotyöstä ei saa ruusua, vaan 14 kilon koiranruokasäkin, jonka Vethausin sponsori tarjoaa luovuttajille.


Doping-varoaika

Luovutuksesta ei koidu koirille terveyshaittaa.

– Luovutuksen yhteydessä suoneen annetaan sama määrä keittosuolaliuosta kuin verta otetaan, ja muutaman päivän sisällä veri on korvautunut täysin.

– Hirveitä urheilusuorituksia ei kannata heti tehdä, eikä kilpailuihin voi osallistua, sillä rauhoitusaine aiheuttaa myös doping-varoajan. Mutta normaalia elämää voi viettää heti luovutuksen jälkeen, Niittymäki lupaa.

Monet luovuttajista ovat osoittaneet heti alkumetreillä suurta sitoutumista.

– On ilmoitettu, että ollaan tarvittaessa valmiita tulemaan luovuttamaan vaikka keskellä yötä, jos tarve vaatii, Niittymäki kiittää. (HäSa)

Päivän lehti

5.6.2020