fbpx
Uutiset

Tästä alkaa alamäki!

Suiiih, laulaa hanki punaisena kiiltävän pulkan alla. Helmikuun aurinko pakottaa laskijan silmät sirrilleen, pakkaslumi suihkuaa mäkeä alas viilettävän pulkan molemmilta sivuilta.

Mummonmäen hyppyri lennättää laskijan korkealle. Maahantulo saattaa vähän sattua.

Häntäluun täryyttäminen pulkkamäessä on aurinkoisen talvipäivän parhaita huveja. Lysti on halpaa ja taatusti hauskaa – ainakin jos laskija ei ole kovaan kyytiin tottunut extreme-urheilija.

Perinteinen pulkka sopii hyvin sekä lapsille että aikuiselle. Ohut muovikuori ei tosin pehmennä yhtäkään muhkuraista mäkeä tai epäonnistunutta alastuloa hyppyristä.

Silti se on satunnaiselle sunnuntailaskijalle parempi valinta kuin kallis erikoisohjattava vempele tai liukuri, jonka kyydissä jalkoja kannatellessa vatsalihakset joutuvat epäinhimilliseen prässiin.

Turvallinen lasku
Jos ei ole istunut pulkan kyydissä toviin, on turha mennä kylmiltään isojen mäkien alle vapisemaan. Koekaniinien testikierros alkaa turvallisesti Kaurialasta, Torikadun ja Turuntien kulman puistosta. Siellä nöpöttää pieni ja herttainen pyllymäki, loiva kun mikä.

Aurinkoisella pakkaskelillä lumi luistaa ja vauhti kiihtyy lyhyessäkin mäessä yllättävän kovaksi. Liuku jatkuu väkisinkin puistoa halkovan kävelytien yli, ja tien reunaan kasautunut muhkurainen valli tuntuu takapuolessa kivuliaana töyssynä.

Lyhyt ja loiva mäki sopii hyvin pienille lapsille, turvallista vauhdin hurmaa kaipaaville ja laiskoille kiipeäjille. Muille tässä mäessä tulee nopeasti tylsää.

Puiston sijainti näppärästi keskellä Kaurialaa tekee mäestä oivan kohteen pikaiselle pulkkareissulle.
**

Kaupungin pisin liuku

Mummunmäen liu´ussa tarvitaan pulkanohjaustaitoja. Mäki kulkee keskellä metsää.

Apparan pulkkamäki on yksi Hämeenlinnan suosituimmista. Itse asiassa Ahvenistolla on varsinaisen, metsän reunaan raivatun mäen lisäksi monia hyviä vaihtoehtoisia liukupaikkoja.

Kauempaa katsottuna mäki näyttää liian kumpareiselta pulkalla laskettavaksi. Onneksi mäen reunassa on kuitenkin kapeahko mutta tasainen väylä, josta voi laskea turvallisesti alas.

Ohjaustaidosta ei muuten ole niinkään väliksi, koska mäellä riittää leveyttä, eikä päin puuta laskemisesta siksi ole vaaraa. Mäessä saa testimäkien pisimmät liu´ut. Hyppyreitä riittää niitä kaipaavalle, ja vieressä on myös hurjapäille pitkä ja jyrkkä jäämäki.

Lisäporkkanoita satelee pulkkamäen kupeessa sijaitsevasta kahviosta.
****

Takapuoli kärsii
Papinniityssä, lemmikkieläinten hautausmaalle johtavan tien varressa on tämän testin teknisesti vaativin pulkkapaikka.
Mummunmäestä on laskettava varovasti, sillä jyrkästä mäestä piisaa vauhtia tielle asti. Autoilijoita kyllä varoitetaan mäestä liikennemerkillä, mutta varmimmalta tuntuu laittaa yksi porukasta vahtiin mäen alle.

Mummunmäki kulkee keskellä metsää ja vaatii laskijalta edes alkeellista taitoa ohjata pulkkaa. Puoliväliin mäkeä on rakennettu pieni hyppyri, josta saa kovalla vauhdilla hyvät lennot.

Mäen alaosassa on pienempiä töyssyjä, joihin on vaikea varautua hyppyrilennon jälkeen. Niissä rusahti tälläkin kierroksella yksi häntäluu liki istumakelvottomaksi.

Hurjien vauhtien ja rauhallisen ympäristön takia Mummunmäkeen kannattaa vaivautua Papinniittyä kauempaakin.
****

Vain pahimpaan laskunhimoon
Aulangon näkötornin mäkeä voi tuskin sanoa oikeaksi pulkkamäeksi: pyllymäen virkaa toimittaa parkkipaikalta tornille johtava lyhyt tie.

Alastulo on epämiellyttävän muhkuraista, ja ainoa jännityksen laskuun tuo mäen juurella oleva kova lumikasa, jota on syytä varoa. Kahden laskun jälkeen riittää.
*

Koekaniini lähtee kotiin kuumalle kaakaolle.

Menot