Uutiset

Tavallisten lasten charter

Kaikki muistavat animaatiohahmo Samu Sirkan, Pinokkion ystävän, joka laulaa:
When you wish upon a star / makes no difference who you are (kun toivot tähden alla, ei ole väliä, kuka olet). 
 
Saman toiveen esittävät sadat vakavasti sairaat brittilapset joka vuosi. Että olisi yksi päivä, jonka aikana saisi olla aivan tavallinen lapsi ja viettää päivän sairaalan ovien ulkopuolella. 
 
80 lapsen toive toteutui taas viime viikolla, kun Skotlannin Glasgow’sta saapunut tilauslento laskeutui päiväksi Rovaniemelle.
 
Satukirjamainen tunnelma alkaa heti lentokentällä, jossa lapsia on vastassa oravaksi, karhuksi ja ketuksi pukeutuneet safarioppaat.
 
Welcome to Lapland, tervetuloa Lappiin, eläimet toivottavat ja opastavat lapset eteenpäin.
Huoleton päivä perheen kanssa alkaa.
 
Lappilaisten arki on turistille eksotiikkaa. Tawonashe Mudzamiri, 7,  pyörittää märästä lumesta palloa. Poika aikoo rakentaa lumiukon sillä välin, kun äiti jonottaa Tawonashelle ja hänen viisivuotiaalle pikkuveljelleen Mandalalle vuoroa rekiajelulle.
 
Tawonashe odottaa eniten pukin näkemistä ja poroja. Leukemia uusiutui ensimmäisten hoitojen jälkeen. Toiset hoidot loppuivat vähän aikaa sitten hyvin tuloksin.
 
– Nyt poika on jo kotihoidossa. Kaikki on siis erinomaisesti. Sairaalassa käymme kerran kuussa verikokeissa, Tawonashen äiti Patience Mudzamiri kertoo hymyillen.
 
Rovaniemelle lennätetyt lapset tulevat kaikenlaisista perheistä. Kun toiminta alkoi parikymmentä vuotta sitten, mukaan pääsi myös todella huonokuntoisia lapsia. Nykyään sairaalan henkilökunta arvioi, ketkä lapsista saavat matkustusluvan päiväreissulle.
 
Osa lapsista on läpikäynyt hoidot onnistuneesti, kuten Tawonashe, ja osan hoidot ovat vielä meneillään. Joidenkin hoidot on jo lopetettu.
 
Tänä vuonna on sytytetty kuusi kynttilää niille menehtyneille lapsille, jotka olivat mukana viime vuoden matkalla.
 
Hyväntekeväisyydellä on Britanniassa pitkät perinteet.
 
Lapin-matkan järjesti brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö, joka on lennättänyt vakavasti sairaita lapsia joulupukin luokse 22 vuotta. Lapsien lisäksi Rovaniemelle saapuvat perheenjäsenet, sponsorit ja sairaalan henkilökuntaa varmistamaan, että kaikki menee hyvin. Koneessa oli yhteensä 192 henkilöä.
 
Matkan tilaajat toivovat safarifirmoilta samaa kuin parikymmentä vuotta sitten: unohtumattomia elämyksiä, taikuutta ja satuja.
 
Rovaniemelle saapuneiden lasten matkan järjesti nottinghamilainen hyväntekeväisyysjärjestö When You Wish Upon a Star, jonka perustaja Barbara White on itsekin lentokentällä lapsia vastassa.
 
Suomen Lapin lisäksi Whiten järjestö lennättää lapsia esimerkiksi Disneylandeihin Floridaan ja Pariisiin.
 
White on entinen fysioterapeutti, jolla on lihasrappeumaa aiheuttava MS-tauti. Hän alkoi toteuttaa lasten toiveita pienemmässä mittakaavassa ollessaan vielä työelämässä.
 
Whiten järjestössä on nykyään 27 työntekijää, jotka hoitavat varainkeruuta. Tämänvuotisen lennon kustansivat skotlantilainen liikemies-miljonääri Garreth Wood ja hänen vaimonsa Nicola Wood
 
Pariskunta kertoi verkkolehti Huffigton Postille toukokuussa valinneensa Whiten järjestön, koska he olivat ihastuksissaan lapsille tarjotuista Lapin-matkoista.
 
– Tämä on mahtavaa, Garreth sanoo katsoessaan joulupukkia. 
 
Lounasaikaan Hotelli Pohjanhovissa Woodit annostelevat nuggetit ja ranskanperunat buffetista matkalaisten lautasille, kuten Britanniassa on tapana. 
 
Lounaslistan poronkäristys markkinoidaan vieraille riistakäristyksenä, ettei lasten illuusio Petteri Punakuonosta särkyisi. Kukaan ei halua syödä söpöä poroa.
 
Yksityishenkilöiden lisäksi järjestö saa lahjoituksia myös julkkiksilta. 
 
Viime viikolla paikalla oli esimerkiksi Pekingin olympialaisten kaksinkertainen uinnin kultamitalisti 
Rebecca Adlinton. Moni Emmerdale-sarjan näyttelijöistä on vieraillut Lapissa hyväntekeväisyystoiminnan kautta.
 
Kulttuurit sekoittuvat, kun joulupukki ja hänen poronsa saapuvat Pohjanhovin lavalle skottien mukanaan tuoman säkkipilliorkesterin saattelemana. 
 
Jokainen lapsi pääsee vuorollaan pukin syliin istumaan ja valokuvattavaksi. 
 
Puheensorina pukin ympärillä muodostuu salamavaloista ja sanoista Excuse me ja Sorry darling, kun kymmenet britit haluavat ottaa joulupukista valokuvan.
 
Lapset antavat pukille kirjeen lahjatoiveistaan, ja pukki antaa lapsille lahjaksi poro-pehmolelun. Kirjeet kerätään ja viedään Joulupukin Pääpostiin Napapiirille. 
 
Ennen paluulentoa ryhmä vierailee vielä Joulupukin Pajakylässä Napapiirillä.
 
Viisivuotias Kirsty MacAskill haluaisi heti avata pakettinsa. Askel horjuu, kun tyttö kävelee ympäri hotellin salia. Kirsty on yksi heistä, jolle sytytetään kynttilä tulevina vuosina. Hänen aivokasvaintaan ei voi enää leikata. 
 
Perhe odottaa ja elää mahdollisimman tavallisesti. 
 
Kirsty toivoi pukilta prinsessatelttaa. (LM-HäSa)
 
Anna Ruohonen

Asiasanat