Uutiset

Tavaroiden lainaus on monesti ostoa järkevämpää

Käsi ylö
s – kuinka moni omistaa matkailuauton? Entä lumikengät, painepesurin tai peräkärryn? Oletko koskaan kaivannut lainaksi hääpukua tai naamiaisasua?

Nämä kaikki ovat tavaroita, joita ei monenkaan kotoa löydy, mutta joita saattaa silloin tällöin elämänsä varrella tarvita ja joita ei silti välttämättä haluaisi omakseen ostaa.

Tähän markkinarakoon
on iskenyt oivallisesti Kuinoma-lainauspalvelu, josta tulin tietoiseksi ensimmäistä kertaa sunnuntain Helsingin Sanomista.

Palvelu pelaa netissä sillä periaatteella, että sen kautta omistaja voi ilmaiseksi ilmoittaa vuokraamastaan tavarasta, ja lainaaja noutaa tavaran suoraan vuokraajalta ja maksaa vuokran suoraan hänelle.

Hesari uutisoi siitä, että nyt Helsingissä Vallilan ja Viikin kirjastot ovat alkaneet välittää Kuinoma-lainauspalvelun tavaroita. Samaa tekee myös Jankan Kahvila Tampereella. Lisääkin toimituspaikkoja kaivataan.

Loistavaa, sanon minä!
Kerrassaan loistavaa, sillä mikä onkaan parempaa kestävää kehitystä ja kestävää kuluttamista kuin tällainen toiminta.

Lainaamista ehkä harrastetaan pienimuotoisesti naapurien tai sukulaisten ja ystävien kesken, mutta että ihan ventovieraillekin… Onhan se meidän yhteiskunnassamme täysin anti-perisuomalaista toimintaa vailla itsekkyyttä ja kyräilyä lainata tuiki tuntemattomalle jotakin ikiomaa ja kallista.

Kokemusperäisesti on tuntunut siltä, että ainakin miehillä pitää olla oma kompressori, oma laattaleikkuri, omat lasketteluvälineet ja niin edelleen.

Naiset sen sijaan kehtaavat kilauttaa kaverille, että joutaisiko teiltä lainaksi se ja se.

Idea on siis hyvä
. Jopa niin hyvä, että Kesko on myöntänyt sille Kestävän kehityksen palkinnon.

Pirkka-lehdessä yrityksen perustaja ja idean isä Markku Jussila kertoo lainauspalvelun saaneen alkunsa kaveriporukan yhteisestä harrastuksesta, laskettelusta. Ystävykset olivat kokeneet erikoisvälineiden hankkimisen kalliiksi ja hankalaksi, joten he alkoivat vuokrata niitä toisilleen.

Jussilan sydäntä lähellä ovat myös ilmastonmuutoksen torjunta ja yhteiskunnalliset asiat, joten Kuinoma-lainauspalveluyritys syntyi luonnollisena jatkumona vuonna 2007. Omistajina osakeyhtiössä toimivat yksityishenkilöt ja ympäristöjärjestö Dodo.

Vaikka

vuokraajaksi liittymisen kynnys on tehty Kuinomassa todella matalaksi, kynnys saattaa silti tuntua joistain liian korkealta toiminnan ”epämääräisyyden” tai tavaroiden rikkoutumisen pelossa. Kuinoma on kuitenkin luonut sen varalle vahingonkorvausmenettelyn.

Jos vuokraaminen ei ole se ”oma juttu”, aina voi ryhtyä lainaajaksi ja tehdä näin päivän hyvän työn kulutushysterian hillitsemiseksi osoitteessa www.kuinoma.fi

Menot