Uutiset

Tavastian pitäisi tehdä itseään tutuksi kuntapäättäjille

Kun etsii toimituksen juttuarkistosta hakusanoilla Ossi Lapisto, saa vastaukseksi juttuja ja tulosluetteloita lukuisilta toimialoilta. On Hämeenlinna-seuraa, seurakuntaa, säästöpankin hallitusta ja Hengitysliittoa. Nimi löytyy jopa kalastuskilpailun tuloksista ja tietenkin lukuisia kertoja Koulutuskeskus Tavastian yhteydessä mainittuna. Toimen mies selvästikin.

Talousjohtaja Ossi Lapisto ehdottaa, että Koulutuskeskus Tavastian pitäisi jalkautua jäsenkuntiinsa nykyistä syvällisemmän tiedon välittämiseksi.

-Pitäisi varmaan järjestää jonkinmoinen road show kuntiin, jotta voitaisiin oikeasti keskustella puolin ja toisin kiinnostavista aiheita. Että jäsenkunnissamme tiedettäisiin, mitä meidän talossa tapahtuu.

-Tällöin ehkä saataisiin enemmän kunnista päin palautetta, kuinka kehittää oppilaitoksen toimintaa.

-Toki luottamushenkilöt tuntevat asiansa, mutta toivoisi, että ammatillinen koulutus kiinnostaisi kaikkia päättäjiä.

Ennustajankyvyt tarpeen

Koulutuskeskus Tavastialla menee tällä hetkellä varsin mukavasti. Nuorisoasteelle on pyrkijöitä enemmän kuin pystytään ottamaan. Oppilaitos on jo vuosia pysytellyt valtakunnallisten tuloksellisuusarvioiden kärkipäässä. Siten se on pystynyt täydentämään rahoitustaan tuloksellisuusrahalla.

Lapisto painottaa ennakointia niin koulutustarjonnan kuin taloudenkin suunnittelussa.

-Tulee olla kyky nähdä tulevaisuuteen ja toimivat yhteydet ympäristöön. Tämä on toimintaa osana valtakunnallista koulutuspolitiikkaa myös muussa kuin nuorisoasteen koulutuksessa.

Myös Hattelmalan kampusalue alkaa olla mallissaan.

-On kiinnitettävä huomiota, siihen, että tilat ovat tehokkaassa käytössä. Työssä oppiminen vie opiskelijoita yhä enemmän oppilaitoksen ulkopuolelle. Tällöin voidaan miettiä tilojen ja henkilöiden yhteiskäyttöä sekä yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa esimerkiksi laitteiden käytössä, Lapisto visioi.

Mistä uusia työntekijöitä?

Lapisto arvioi, että Koulutuskeskus Tavastia on onnistunut löytämään yhteisen suunnan, vaikka siihen sulautettiin 1999 neljä oppilaitosta ja yhtä monta toimintakulttuuria. Sittemmin samaan yhteyteen on vielä tullut ammatillinen aikuiskoulutus.

-Enemmänkin olisi silloin voinut satsata henkilöstöön, mutta aikataulu ei sitä sallinut.

-Nyt meidän pitää panostaa henkilöstöstrategiaan. Viiden vuoden kuluessa lukuisat työntekijät jäävät eläkkeelle. Tämän pitää olla houkutteleva työpaikka, jotta saamme rekrytoiduksi pätevää väkeä tilalle.

Ossi Lapisto on itse jää eläkkeelle näinä päivinä. Hän sanoo, ettei oikeastaan ole ajatellut, millaista eläkkeellä olo on.

-En ole kauheasti suunnitellut sitä. Katselen, miten asiat alkavat sujua.

Pitkä harrastusten ja yhteiskunnallisten luottamustoimien lista taannee, ettei mies jää toimettomaksi.

Esimerkiksi Hämeenlinna-seuran puheenjohtajana hänellä on jo visio, kuinka myös kolmas sektori voi olla aktiivisesti mukana kunta- ja palvelurakenteen uudistamisessa.

Eli kuten hän lainaa Positiivarien ajatuksia: ”Et voi päättää toisten mahdollisuuksista, mutta omisi voit tarttua.” (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic