Uutiset

Tavispolitiikka muhii verkossa

Nyt on piru irti. Se on tiedetty jo pitkään, että tavallista kadunkulkijaa, eli tavista, ei kiinnosta pätkän piirun vertaa, mitä politiikassa tapahtuu.

Ilmiön hieno nimi on demokratian kriisi, mutta käytännössä se tarkoittaa sitä, että mattimeikäläisen puolesta päättäjät saavat rauhassa istua tylsissä kokouksissaan ilman, että hän viitsii korvaansa lotkauttaa. Viihdettä kuluttava sohvaperuna saattaa hetkeksi herpaantua ja kiinnostua politiikasta vain siinä tapauksessa, että käsitellään Iken kännykkäsotkuja tai Kiviniemestä kirjoitettuja takalistojuttuja.

Kansalaisten piittaamattomuus on tuudittanut poliitikot siihen uskoon, että politiikalle haukottelevat tavikset ovat helposti höynäytettävissä. Riittää kun neljän vuoden välein vilauttaa hammasrivistöä vaalimainoksissa, puhuu pehmoisia ja vakuuttaa olevansa varma valinta, niin kas, taas saa seuraaviin vaaleihin asti puuhailla rauhassa mitä lystää.

Vaan nyt on kansa kääntänyt takkinsa. Toisin kuin silmäätekevät päättäjät ovat luulleet, kansalaiset ovat kuin ovatkin kiinnostuneita asioistaan ja keksineet uuden väylän vaikuttaa. Tavispolitiikkaa tehdään nyt verkossa.

Verkkopolitiikkaa tutkineen Tapio Häyhtiön vastavalmistunut väitöstutkimus osoittaa, että internet aktivoi kansalaisia juuri poliittisena toimintaympäristönä. Häyhtiön mukaan asioiden kärjistyminen ja verkossa esille nousevat selkeät vastakkainasettelut voivat palauttaa politiikasta etääntyneitä ihmisiä takaisin yhteiskunnallisiin keskusteluihin.

Häyhtiö huomasi, että esimerkiksi sosiaalisen median verkostoissa jonkin poliittisen asian kannattajat ja vastustajat voivat aktivoitua hyvinkin nopeasti. Hän havaitsi, että parveilevissa verkkokeskusteluissa voi syntyä kollektiivista älykkyyttä, jonka seurauksena verkosto ryhtyy yhteistoimintaan.

Repikää siitä, liituraitanaiset ja -miehet! Tavikset osaavat laittaa tuulemaan ja puhaltaa yhteiseen hiileen. Ihan keskenään. Poliitikkojen on siis turha tulla torille seisoskelemaan ”kansan pariin”. Tavikset eivät enää ole siellä, vaan kodeissa ja kahviloissa laajakaistojen surffilaudoilla.

Nykyäänestäjää ei enää lahjota laihalla termossumpilla ja mainoskynillä. Tarvitaan vuorovaikutteista keskustelua, jossa kansalaista ei hurmata vain jämäkällä kädenpuristuksella. Tavis tahtoo pistää poliitikkonsa koville. Tai toimia itse, ilman poliitikkoa.

Tapio Häyhtiö tuli siihen tulokseen, että uudenlainen kansalaislähtöinen politiikka on haastamassa vaaliosallistumiseen perustuvaa poliittisen osallistumisen kulttuuria. Poliittinen osallistuminen muuttuu verkostomaiseksi ja nykyistä yksilölähtöisemmäksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että tiedotusvälineetkin saavat olla varpaillaan osallistumiskulttuurin muutoksessa. Nimittäin tavisten hallitsemassa verkkoviestinnässä massamedian välittäjä-rooli on murtumassa.

Median ja poliitikkojen täytyy panna juoksuksi, jos aikovat pysyä perässä. Hop hop.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic