Uutiset

Tavoite täyttyi SM-ladulla

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen onnistui tavoitteessaan Jämin SM-kisojen päätöspäivänä ja hiihti SM-pronssia 15 kilometrin perinteisen tyylin väliaikalähtökilpailussa.

Lauantaina hän jäi vapaan tyylin kympillä neljänneksi ja oli pettynyt erityisesti aikaerosta kärkikolmikkoon.

SM-mitali oli Monoselle jo kymmenes ja kolmas henkilökohtainen mitali. Kaksi edellistä vuosilta 2011 ja 2012 olivat myös pronssia ja tulivat 30 kilometrin matkalta.

– Arvostan kyllä tätä mitalia paljon. Tämä kisa ei ollut kauden lopussa, vaan MM-kisat ovat edessä ja kaikki olivat paikalla hyvässä kunnossa. Edellisistä mitaleista on myös jo aikaa ja kahden vaikean vuoden jälkeen tämä mitali myös korostaa paluuta hyvälle tasolle, kuten koko kausikin, Mononen totesi tyytyväisenä.

– Jo eiliseen oli kovat odotukset ja tämä kyllä helpotti oloa. Raskas kisa oli tänään, mutta olen tyytyväinen, että jaksoin hiihtää tasaisesti eikä toisella kierroksella tullut romahdusta. Viikonloppu oli ok, mutta ei todellakaan huippusuorittamista. Kaksi kovaa kisaa oli hyvä asia ja nyt pitää saada itseään kuntoon.

Kerttu Niskanen …ylivoimainen

Kerttu Niskanen hiihti vahvan kilpailun ja voitti lopulta ylivoimaisesti suomenmestaruuden. Hän johti pääosan kilpailua ja eroa muihin tuli tasaisesti. Hopealle hiihti kertaalleen kaatunut Krista Lähteenmäki (+0.57).

– Tänään oli napsun parempaa, mutta ei vielä valmista hiihtoa. Reippaasti lähdin liikkeelle ja toiselle kierroksella kuulin, että olin keulassa ja sen jälkeen enää huudettiin, että ylivoimainen johto. Tästä on hyvä jatkaa. Kisojen kautta haetaan vauhtia, Niskanen jutteli.

Laura Mononen (+1.08) hiihti nousujohteisen kisan ja oli puolimatkan väliajoissa viidentenä, mutta puristi jälkimmäisen kierroksen toiseksi nopeimmin ja ohitti sekä Riitta-Liisa Roposen että kovaan alkuvauhtiinsa hyytyneen Aino-Kaisa Saarisen.

– Aloitin rauhassa kelin takia ja hiihto oli melko tasainen. Omasta mielestäni ei tullut mitään vauhdin lisäystä, mutta näköjään muihin verrattuna oma vauhti pysyi hyvin. Roposeen kuulin ensimmäisen kerran väliaikoja vasta viimeisessä mäessä kilometri ennen maalia kun huudettiin, että taistelen Kristan ja Ritun kanssa mitaleista, Mononen kertoi.

Maalissa eroa Roposeen (+1.12) tuli neljä sekuntia Monosen eduksi, kun puolimatkassa aikaero oli ollut neljä sekuntia Roposen hyväksi. Tosin vähän ennen maalia suksi irtosi Roposen jalasta ja siihen häneltä tärvääntyi jokunen sekunti.

Saarinen (+1.30) jäi jo selvemmin ja kuudes oli Anne Kyllönen (+1.47).

HlHS:n Anni Kainulainen hiihti uransa parhaan yleisen sarjan SM-sijoituksen ja oli 13:s (+4.47). Hämeenlinnalainen Satu Heikkilä (Valkeakosken Haka) oli 20:s (+5.49) ja Lahden Hiihtoseuran Noora Kivikko 47:s (+8.55).

Lari Lehtonen …nousi voittoon

Miesten 30 kilometriä oli raskaassa kelissä monivaiheinen kilpailu ja mitaleista käytiin tiukka taistelu. Mestaruus kääntyi lopussa Lari Lehtoselle kymmenen sekunnin erolla Ville Nousiaiseen, joka johti puolimatkassa jo lähes 40 sekunnilla Lehtosta.

– Onnistuminen oli todella tärkeää. Eilen jäi pettynyt maku suuhun. Yritin vaan keskittyä pitämään paketin kasassa ja väliajat alkoivat kuulostaa siltä, että nyt menee hyvin, mestaruutensa viime vuodelta uusinut Lehtonen iloitsi.

Pronssitaistossa Perttu Hyvärinen (+1.03) ohitti loppukilometreillä Kari Variksen ja maalissa kaksikon ero oli 1,3 sekuntia. Viidenneksi ylsi Imatran Urheilijoiden 20-vuotias Ville Ahonen (+1.30).

Vantaan Hiihtoseuran Mikko Kuusela oli 17:s (+4.12) ja Valkeakosken Hakan Vesa Kallio 39:s (+7.39). Maaliin hiihti 100 kilpailijaa. Sami Jauhojärvi, Iivo Niskanen ja Matti Heikkinen jäivät pois kilpailusta.

Seefeldin ja Östersundin …kautta MM-Faluniin

Jämin SM-hiihtojen jälkeen julkistettiin Suomen joukkue Falunin MM-hiihtoihin. Seuraavaksi pääosa maajoukkuetta matkustaa ensi keskiviikkona Seefeldiin valmistautumisleirille ja sieltä kahden viikon päästä hiihdettävään Östersundin maailman cup-osakilpailuun.

Laura Mononen varmisti alkukauden hyvillä hiihdoillaan paikan MM-ryhmässä jo ennen Jämin SM-kisoja. Kovinta vauhti oli Tour de Ski-kiertueen Toblachin takaa-ajossa, jossa vapaan tyylin 15 kilometrillä hän oli osuuden kolmanneksi nopein Marit Björgenin ja Heidi Wengin jälkeen kukistaen muun muassa Therese Johaugin.

Östersundissa matkoina ovat sprintit ja vapaan tyylin normaalimatkat (N10/M15km). Naisista Jämillä Anne Kyllönen ja Mona-Liisa Malvalehto olivat sprintin kärkikaksikko. Molemmilla normaalimatkoilla puolestaan kärkinelikko oli sama eli Niskanen, Lähteemäki, Mononen ja Roponen.

– Östersund on hyvä kenraalikisa. MM-kisat ovat olleet tavoitteena ja haluaisin hiihtää ainakin vapaan tyylin kympin ja perinteisen tyylin 30 kilometriä. Toki yhdistelmäkisa ja varsinkin viesti kiinnostavat, mutta meillä on kokeneita viestihiihtäjiä, joten katsotaan, miten joukkue muodostuu, Mononen tuumi. (HäSa)

Markku Tuominen

Asiasanat