Uutiset

Tavoitteena koko kaupungin juttu

Lähes 500 katsojan yleisökeskiarvoista voi moni laji Hämeenlinnassa ja monella muullakin paikkakunnalla kesäisin vain haaveilla.

Amerikkalaisen jalkapallon miesten 1. divisioonassa pelaava Hämeenlinna Huskies on kuitenkin tällä kaudella vetänyt kotipeleihinsä Kaurialan kentälle tasaisesti yli 400 katsojaa. Yleisökeskiarvo miesten joukkueen otteluissa ennen kauden huipennusta on 484. Katsojamäärien perusteella jenkkifutis onkin noussut Hämeenlinnassa suosituimmaksi kesän palloilulajiksi.

Huskiesin näkökulmasta tämä ei silti riitä vielä mihinkään. Seuran puheenjohtaja Teemu Lahti on yksi menestyksen arkkitehdeistä. Hän viitoittaa Huskiesille tietä jo ykkösdivarin tuolle puolen.

– Unelma on, että vakiinnuttaisimme paikkamme lajin pääsarjassa ja pääsisimme pelaamaan sarjajoukkueiden Euroopan mestaruuksista. Suomessa on tällaisia menestystarinoita, esimerkiksi helsinkiläinen Roosters. Tarkoitus on tehdä sama Hämeenlinnassa omalla tyylillä niin, että liikutamme nuoria ja saisimme yhteisön ympärillä tukemaan käymällä peleissä. Unelmana on olla koko kaupungin juttu, Lahti maalailee tulevaisuutta.

Unelmat muuttuvat tavoitteiksi, kun niiden toteuttamiseksi laaditaan suunnitelmia. Ja niitä Huskiesissa on tehty paljon.

Huskies nousi jo viime kauden aikana pelaajien kannalta houkuttelevaksi joukkueeksi, erityisesti osaavan valmennuksen ansiosta. Seurassa on kaikki sarjat mukaan lukien lähes 150 pelaajaa ja junioritoimintakin on käynnistetty.

– Ensi kaudella tavoite on lähteä myös junioreiden kanssa pelaamaan sarjaa ja sitä kautta tuottaa sekä tyttöjä että poikia edustusjoukkueiden käyttöön, Lahti kertoo.

Ottelutapahtumaan Huskiesissa suunnitellaan ensikaudeksi oheisohjelmaa ja elämyksiä. Jo tällä hetkellä otteluissa yritetään muun muassa taklata myyttiä lajin sääntöjen hankaluudesta sillä, että selostajat selittävät tilanteiden kulkua.

Lahden mukaan kaikkein tärkeintä on kuitenkin säilyttää itse pelin taso hyvänä.

– Vanha legendaarinen sananlaskuhan on, että suomalaiset eivät ole urheiluhullua vaan menestyshullua kansaa, Lahti muistuttaa.

Amerikkalainen jalkapallo on nosteessa koko maassa. Lahti uskoo, että Vaahteraliigan ja NFL:n näkyvyys televisiossa on osaltaan lisännyt ihmisten kiinnostusta lajiin, mutta löytää Huskiesin suosiolle myös paikallisia syitä.

– Hämeenlinna on ollut aina tunnettu jääkiekosta ja kesän aikana ei samanlaista kontaktilajia ole pitkään aikaan pelattu, eli osittain uutuudenviehätys on syynä suosioon. Jenkkifutista on kuitenkin täällä pelattu aikaisemmin ja siinä on myös menestytty Vaahteraliigassa, niin se on varmaan jättänyt sellaisen tyhjiön ja nyt ihmiset pääsevät taas nauttimaan tästä vauhdikkaasta lajista, Lahti pohtii.

Huskies perustettiin vuonna 2011 jatkamaan yli vuosikymmen sitten kuopatun AFT Tigersin toimintaa. Edeltäjän taipaleesta on seurassa otettu oppia.

– Olemme nähneet sen, mitä silloin meni vikaan ja olemme niillä kokemuksilla pystyneet nyt toimimaan hieman eri tavalla. Kokemusta on paljon, sillä seuran taustalla henkilöitä, jotka ovat olleet mukana jopa tuomassa lajia Suomeen, Lahti kertoo.

Huskies on hakenut organisaatioonsa lajiosaamisen lisäksi myös muiden alojen tuntijoita. Vaikka rahat ovat tällä hetkellä tiukassa kaikkialla, on seura saanut myös yrityksiä mukaan toimintaansa. Marginaalilajissa pelaajat joutuvat kuitenkin väistämättä maksajiksi.

– Pitkälti olemme saaneet tulorahoituksemme sillä, että pelaajat maksavat itse harrastuksestaan ja edelleen sillä tiellä mennään. Selviä merkkejä on kuitenkin siitä, että jossakin vaiheessa pystyisimme tarjoamaan pelaajille mahdollisuuden urheilemiseen ilman suuria kustannuksia, Lahti ennakoi. häsa

1. divisioonan välierä Huskie–Wolverines pelataan lauantaina Kaurialan kentällä kello 16.

Asiasanat