fbpx
Uutiset

Tavoitteena täydelliset suomalaiset

Suomalainen koulu on maailman huippua. Minulle selvisi miksi. Noin 400-sivuinen Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet ja Hämeenlinnan kuntakohtaisen perusopetuksen opetussuunnitelma 1.8.2005 on koulujen pyhä kirja.

Koulun tavoitteet ovat niin korkealla, että jos murusiakin niistä saavutetaan, on lopputulos väkisinkin hyvä. Tarkoitus on tuottaa täydellisiä ihmisiä, niin täydellisiä, ettei sellaisia ole vielä syntynytkään.

Moni koululaisparka on joutunut selittämään, miksi käyttäytymisen numero todistuksessa on kahdeksan tai jopa seitsemän. Ennenhän numero oli muutamaa mustaa lammasta lukuunottamatta kaikilla kymppi tai ysi.

OPS:n mukaan kympin saa, jos oppilas käyttäytyy moitteettomasti ja kohteliaasti, on huomaavainen kaikille, tulee hyvin toimeen kaikkien kanssa, tervehtii ystävällisesti, uskaltaa rakentavasti puuttua epäkohtiin, joita huomaa ympärillään, auttaa apua tarvitsevia, noudattaa poikkeuksetta yhteisiä sopimuksia, arvostaa oppimisympäristöään ja toimii yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Olisipa mukava tavata tyyppi, joka on vaatimukset määritellyt. Koskaanhan ei pitäisi vaatia muilta sellaista, mihin ei itse kuunaan pysty. Muuten menee uskottavuus.

Katsokaa nyt omaa tai naapurin murrosikäistä: tervehtiikö hän aina kohteliaasti? Tervehdittekö itse? Aina ja kaikkia?

Ensimmäisinä ehdokkaina mahdollisiksi OPS:n kirjoittajiksi tulevat mieleen Jeesus Nasaretilainen ja Mahatma Gandhi. Mutta heilläkin olisi ollut liikaa itsekritiikkiä, jotta olisivat menneet vaatimaan murrosikäisiltä ihmisraakileilta täysin epärealistisia ominaisuuksia.

Hienosti suunniteltu on puoliksi tehty, näyttää olevan suomalaisen koululaitoksen juoni. Ei koulukirjoista, kynistä tai kumista väliä, kunhan OPS toteutuu tai on edes toteutuvinaan.

Koulu opettaa, että toimeen pitää tulla alati aivan kaikkien kanssa. Eikö se ole pakottamista johonkin ihmeelliseen ihanteellisen, lähes totalitaariseen muottiin?

Mitähän asiasta ajattelee koululainen, jolla ei ole ensimmäistäkään kaveria? Voiko hän saada kymppiä käytöksestä?

Kun ihmiset ovat erilaisia, heillä on oikeus myös olla tulematta toimeen keskenään. Ihmisiksi laskettakoon myös opettajat.

Pikemminkin pitäisi vaatia, että kaikki hyväksyisivät toisensa sellaisina kuin sattuvat olemaan. Toisten kanssa tulee toimeen, toisten kanssa ei. Ja joskus vihamiehestä tulee paras kaveri.

Olen kuullut myös opetussuunnitelmaa eli vallitsevaa totuutta kriittisesti arvioivista opettajista.

Huhujen mukaan on myös sellaisia opettajia, jotka tunnistavat epätäydellisyytensä ja ovat valmiita näkemään sitä myös koulujärjestelmässä ja jopa opetussuunnitelmassa.

En ikinä selviäisi nykyisten vaatimusten mukaisesta koulusta.

En osaa tehdä murotaikinaa, joka sekin OPS:ssa mainitaan. Myös oman ainutkertaisuuden tajuaminen on niin ja näin. Onneksi koulussa pitää käydä vain vanhempainilloissa.

Rauno Lahti

Menot