Uutiset

Täysi-ikäinen "kaveri" on janoisen teinin sankari

Koulujen päättymiseen on Hämeenlinnan seudulla jo useamman vuoden ajan kuulunut tehostettu alkoholin vähittäismyynnin ja välittämisen tarkkailu.

– Hommaan kuuluu, että tarkkailemme siviiliasuissa kauppojen ulkopuolella ja eteistiloissa nuoria asiakkaita ja myyjiä, kertoo vanhempi konstaapeli Pekka Laitinen Hämeenlinnan poliisista.

Perinteinen alkoholinvälittäjä on alaikäisen täysi-ikäinen kaveri tai kaupan ulkopuolelta nuoren bongaama laitapuolen kulkija, jolle teini tarjoaa hakupalkaksi osuutta mäyräkoirasta.


Pelkkä iän tarkastaminen ei riitä

Suosittuja alkoholin ostopaikkoja ovat laitakaupungin pikkukaupat. Myyjäksi nuori pyrkii valitsemaan kesätyöntekijän näköisen ikätoverin.

-Alkolla on tunnetusti tiukempi linja iäntarkastamisessa. Se on selvä, sillä myyntikielto laittaisi koko puljun kiinni, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston tarkastaja Samuel Haataja.

Mutta mistä tarkkailija tunnistaa alaikäisen ostajan tai välittäjän?

-Tässä on kehittynyt sellainen perstuntuma. Amatöörivälittäjät luovuttavat saaliinsa alaikäiselle jo kaupan tuulikaapissa tai heti nurkan takana, Laitinen kertoo.

Myös pitkäjänteinen tarkkailu tuottaa tulosta. Laitinen muistaa tapauksen, jossa ostaja oli saapunut kaupalle mopolla, mikä oli kiinnittänyt hänen huomionsa. Nuorimies oli näyttänyt myyjälle kaverinsa passia, jossa oli liki kymmenen vuotta vanha lapsuuskuva. Oluet takavarikoitiin teiniltä parkkipaikalla. Myyjä sai sakon alkoholin välittämisestä alaikäiselle, samoin alaikäinen ostaja tuomittiin rikesakkoon alkoholin hallussapidosta.

-Ostotilannetta tarkkaillut kollega huomasi, ettei myyjä edes yrittänyt tunnistaa ostajaa kuvasta, vaan vilkaisi vain syntymävuoden. Se on huolimattomuutta ja siksi rangaistavaa.


Ennaltaehkäisyn puolesta

Yhtä tarkkailukeikkaa kohden napataan yleensä yksi välittäjä tai alaikäinen alkoholinostaja. Tilanteessa ei ole tapahtunut määrällisiä muutoksia niiden viiden vuoden aikana, joina Laitinen on tarkkailutyötä tehnyt. ?

-Samaan tappavan tasaiseen tahtiin näitä ilmenee. Työ on silti palkitsevaa, sillä on paljon parempi saada juomat nuorelta pois ajoissa, ennen kuin joudumme kantamaan häntä kotiin tai asemalle lauantaiyönä. Narautusten määrä on kiinni siitä, olemmeko oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic