Uutiset

Täysosuma kantrimeininkiin hurahtaneille

Villi länsi kohosi Saloisten kylään, kun Löyttyniemet ahkeroivat navetasta kantrivintin ja kanalasta saluunan.

Harjulan tilan väki keksi, mitä tehdä tyhjäksi jääneelle navetan vintille. Olli Löyttyniemi pisti vaimonsa Raijan ja ystävänsä kanssa vintin lankkulattian uusiksi, lisäsi valaistusta, nikkaroi puiset pöytäkalustot ja kärräsi paikalle tilan hevoskaudelta perinnöksi jäänyttä maataloustavaraa. Navetasta kuoriutui upea Kantrivintti.

Ei liene vaikea arvata, että Saloisten kylässä asuva Löyttyniemen perhe rakastaa kantrimeininkiä. Varsinkin veikeä Konsta ei hevillä luovu lännensankarilookistaan ja karvastetsonistaan.

– Konsta nukkuukin nuo päällään, äiti Raija Laine-Löyttyniemi selittää.

Revolveri naksuu Konstan kädessä kuin hänen ihailemallaan Clint Eastwoodilla.

– On se aika kova, kun se lataa sarjatulta, kahdeksanvuotias poika innostuu.

Vielä olisi matkaa lännensankariksi. Sarjatuli kun ei oikein luonnistu Konstan leikkiaseella.

– Jos liipaisee yhtenä päivänä koko ajan, on peukalo turvoksissa seuraavan päivän, Konsta tietää.

Polpotti vahtii seinältä

Vanha kanala sai väistyä Dixie Chicken -saluunan tieltä. Kanalan haju on kadonnut, mutta kanakoristeet muistuttavat paikan entisistä hallitsijoista. Kanalan viimeinen asukki, Polpotti, on päätynyt seinälle. Se vahtii taulusta emäntänsä kanssa kanalan nykyistä meininkiä.

Polpotin kananlento loppui kymmenisen vuotta sitten. Vähän aikaisemmin Harjulan tilan viimeiset lehmät olivat saaneet lähtöpassin.

Saluunaa piristää vaaleansininen maali, joka antaa sille kodikkaan säväyksen.

– Seinät on siniset sen takia, että tänne tulisi kärpäsiä, Konsta sanoo.

– Eipäs kun sininen karkottaa kärpäset. Ainakin vanhan kansan mielestä, äiti korjaa.

Kantrivinttiä ja saluunaa saa yksityiskäyttöön kesäisin. Harjulan tilan emäntä tekee päivätöitä Hattulassa ja isäntä Hämeenlinnassa, joten viikosta jää kaksi päivää Kantrivintin tilaisuuksiin.

– Harmi, kun mulla on synttärit vasta tammikuussa. Olisin voinut järjestää isot bileet kavereille täällä, Konsta miettii.

Mies osti hääpäivälahjaksi basson

Maaseutumatkailutilan väki vuokraa Kantrivinttiä ja Dixie Chicken -saluunaa esimerkiksi yritysten tai häävieraiden käyttöön. Pitopalvelu järjestyy tilan kautta, mutta alkoholia saluunassa ei ole lupa myydä.

Kantrivintissä raikaa harva se päivä puitteisiin sopiva Tonka- ja hillbilly -musiikki. Isä Olli soittaa kitaraa ja laulaa, viisitoistavuotias tytär Milja rumpuja, äiti Raija bassoa ja poika Konsta opettelee vasta lukemaan nuotteja.

Raijasta tuli basisti, kun aviomies muisti häntä 15-vuotishääpäivänä bassolla.

– Mies sanoi, että alapa opetella, multa puuttuu bändistä basisti. Vastineeksi hän lupasi antaa laatuaikaa perheelle, Laine-Löyttyniemi nauraa.

Vaimo kertoo odottaneensa jotakin aivan muuta hääpäivälahjaksi. Ei siinä sitten muu auttanut kuin alkaa opetella soittamaan. Nyt basso soi mainiosti.

Isäntäväki toivoo, että tulevaisuudessa Kantrivintillä olisi käyttöä myös aidon kantrimusiikin esiintymispaikkana. Soittajapoppookin olisi jo valmiina.

Kantrivintin tulikaste oli eilen lauantaina, jolloin kutsuvieraat ja yhteistyökumppanit pääsivät länkkärifestivaaleille. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic