Uutiset

Täysraittiuden puolesta

Viime aikoina on ilahduttavasti esiintynyt mielipiteitä ja uutisia täysraittiuden puolesta. Viimeksi Hämeen Sanomissa 23.12.2004 Ensio Koitto toi asian esille. Viime vuonna 150 vuoden toimintaansa juhlinut Raittiuden Ystävät on saanut tunnustusta raittiuden edistämisestä vastuukampanjoistaan ja jo seitsemännen kerran toteuttamastaan Anna lapselle raitis joulu -kampanjastaan.

Järjestön Ystävien Kesken -lehden tuoreimmassa numerossa on useita muitakin samaan suuntaan menosta kertovia juttuja.

Erikoisesti huomioni kiintyi nuorisotutkija Jaana Lähteenmäen haastatteluun perustuvaan uutiseen.

Tutkija ihmettelee sitä, että nuorissa on ryhmiä, jotka arvostavat täysraittiutta. Hän kertoo useista selvityksistä, joissa nuorten täysraittiushakuisuus on tullut selvästi esille. Hän mainitsee myös tapauksesta Helsingissä iltayön viimeisessä bussissa, kuulemistaan 16-18 -vuotiaiden poikien, ”vesiselvien hiphopparien”, toteamuksista, miten näiden omat vanhemmat vetävät ”tuhkimokännejä”, mitä käsitteellä sitten tarkoitetaankin. Kyseisessä bussissa aikuiset nuokkuivat kännissä kyseenalaisena mallina nuorille.

Yhteiskuntamme päättäjien, liikemaailman ja aikuisten suuren enemmistön suhtautuminen alkoholinkäyttöön on kaksimielinen. Vaikka alkoholi on liuotin ja monella tavalla terveydelle vaarallinen, sitä tuotetaan ja mainostetaan jopa urheilutapahtumissa.

Noin vuosi sitten oli Hämeen Sanomissakin uutinen siitä, että vain kymmenen prosenttia lääkäreistä rohkenee ottaa potilaan kanssa puheeksi alkoholin juomiskäytön, vaikka havaitsee potilaallaan sen aiheuttamia sairauksia. Päinvastoin jotkut lääkärit jopa suosittelevat joillekin alkoholijuomia.

Herää kysymys, saavatko lääkärit etuja mainostaessaan alkoholituotantoa. Korruptioksikin sitä sanotaan. Enpä olekaan viime aikoina uskonut lääkäreitä. Lääkkeitäkään en ole ostanut kolmeenkymmeneen vuoteen. Sen jälkeen olenkin ollut terve. Miksi turhaa ja vahingollista tuotetta, kuten juomaksi tehtyä alkoholia pitäisi juoda, kun Suomessa on ainakin toistaiseksi puhdasta vettä janoon ja elintoimintojen kunnossa pitämiseen – hanasta ilmaiseksi.

Onkohan yhteiskunnassa nyt aallonpohja/ojanpohja saavutettu. Enää ei voi mennä alemmaksi, joten nousu on ainoa mahdollinen suunta.

Anneli Ilonen

Hauho

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic