Uutiset

Täysraittius on ylitse kaiken

Ajassamme liikkuu paljon ajatuksia raittiudesta. Aivan maamme korkein päättävä elin, eduskuntakin on siinä mukana

Moni meistä ikääntyvistä muistaa aikaa, jolloin oli jo kouluissa raittiuskilpakirjoituksia. Joillakin on vielä tallella pieniä palkintojakin niiltä ajoilta.

Raittiusasiaa pidettiin yllä kunnallisestikin. Oli raittiuslautakuntia ja -sihteerejä. Ne ovat aikaa myöden jääneet historiaan.

Nykyään raittiusaate ei ole saanut taakseen suuria massoja. Toisin oli vähän yli sata vuotta sitten. Raittiusaate nousi ajan rappeutuneisuuden keskeltä.

Perustettiin raittiusseurojakin. Hämeenlinnaankin sellainen perustettiin. Vuonna 2004 tämä seura vietti vaatimattomasti 120- vuotispäiväänsä. Pieni joukko jäseniä pitää yhä yllä pientä liekkiä tämän aatteen pohjalta.

Toivon, raittiusaatteen uutta tulemista. Kun näissä asioissa mennään pohjalukemiin, on ainoa suunta nousta ylöspäin.

Valtakunnallisesti Raittiuden Ystävät ry on valinnut edustajakokouksen pitopaikakseen vuonna 2007 kesäkuussa Hämeenlinnan.

Vuotuinen kamppanjamme ”Anna lapselle raitis joulu” on mielestäni kannatettava ajatus. Mikä voisikaan olla lapselle yksi parhaimmista lahjoista, kun viettää raitis joulu kodin lämmössä rakastamansa perheen keskellä.

Puhutaan niin sanotusta kohtuukäyttämisestä ja että viina on viisasten juoma. Uskon, että ylitse kaiken on täysraittius. Eikä siitä ole mitään haittaa. Monet pitävät sitä jopa tavoittelemisen arvoisena asiana.

Joskus vilahtelee ajatus tipattomasta tammikuusta. Rohkenen kuitenkin näin joulukuun alussa ehdottaa ”juomatonta joulukuuta”.

Kaiken päihde- ja alkoholikeskustelun keskellä uskon raittiusasian uuteen tulemiseen. Sen mukana ja seurauksena voidaan saada muitakin hyviä seuraamuksia.

Ensio Koitto

Hämeenlinna

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic