Uutiset

Täystuho-Veera yhdistää myrskyn karaisemat

Tummanharmaat möykkypilvet levittävät lonkeroitaan taivaanrannassa. Aurinko menee pilveen, ja samassa alkaa sataa golfpallon kokoisia rakeita. Jääpallot tekevät auton tuulilasista reikäjuustoa.

Tuskinpa koskaan on sääilmiöitä ja myrskytuhoja dokumentoitu yhtä laajamittaisesti kuin tänä kesänä. Netti- ja sanomalehtien sivut pullistelevat lukijoiden kuvista päivittäin, kun järkytyksestä ja ihastuksesta sekaisin olevat lukijat ikuistavat rakennuksia ja autoja murskanneita puita, lentäviä peltikattoja ja vaakatasossa ryöppyävää sadetta.

Oman mausteensa myrskyyn ovat tuoneet Venäjän metsäpaloalueilta kantautuneet savupilvet, jotka saavat jopa salamat näyttämään taivaalla erilaisilta kuin ennen.

Viimeisin osoitus luonnon hurjuudesta nähtiin viikonloppuna Porissa Sonisphere-festivaaleilla. Noin 40 ihmistä sai eriasteisia vammoja, kun myrsky lennätti rojua ja esineitä heidän päälleen. Poliisin mukaan kyseessä oli syöksyvirtaus, josta johtuen bajamajat ja puut kaatuilivat telttojen ja myyntikojujen lähtiessä lentoon.

Yhteinen vihollinen – tässä tapauksessa sää – on mitä mainioin ihmisiä yhdistävä tekijä. Päiviteltävää riittää, sillä perinteinen ”on ilmoja pidellyt” -sutkaus on saanut tänä suvena aivan uusia sävyjä.

Luonnonmullistuksista on ollut myös jotain iloa, sillä keskenään aikaisemmin tuntemattomat ihmiset alkavat luontevasti kertoa myrskykokemuksiaan ja melkeinpä kilpailla siitä, kenen pihassa se on saanut eniten tuhoa aikaan. Kunhan aika ensin kultaa muistot, kerrotaan pihaan kaatuneista männyistä, joita oli enemmän kuin niitä alun perin edes kasvoi.

Melkein jokainen tuntee jonkun, jolla on omakohtaisia kokemuksia tästä historiallisesta jännitysnäytelmästä. Moni on kurkkinut verhon raosta taivaan salamaspektaakkelia ja tuntenut vatsanpohjassa kutkuttavaa jännitystä. Kerrankin täällä tapahtuu jotain tavallisuudesta poikkeavaa!

Erikoisten sääilmiöiden yhteydessä unohtuu helposti, että monissa maissa vastaavanlaisissa olosuhteissa eletään päivittäin, vuoden ympäri. Keski-Euroopan tulvissa on kuollut jo toistakymmentä ihmistä.

Myrskyt ja rankkasateet ovat siellä toista luokkaa kuin Suomessa, sillä ulkomailla tulvat ovat pakottaneet ihmiset kiipeämään vettä pakoon rakennusten katoille ja puihin. Ihmisiä on myös jäänyt kaatuneiden puiden ja rakennelmien alle.

Rakennuksia on tuhoutunut ja myrsky on pakottanut ihmiset jättämään kotinsa. Onneksi Suomessa tuhot ovat jääneet verraten vähäisiksi, eikä vakavasti loukkaantuneita ole paljon. Jokaiselle tuho ja menetys ovat kuitenkin niin henkilökohtaisia asioita, ettei kokemuksia ole syytä edes vertailla.

Jos jokin on varmaa niin se, että Astoilla, Veeroilla ja Lahjoilla on tämän kesän jälkeen nimissään aivan uudenlainen kaiku. Naispuolisten nimipäiväsankarien mukaan nimetyt myrskyt antavat kaimoilleen kyseenalaista charmia.

Vai miltä kuulostaisi oman lapsen nimeäminen täystuho-Veeraksi?