Uutiset

Täystyrmäys uudelle aluehallinnolle

Aluehallinnon uudistamisen myötä lääninhallitusten 375 vuotta jatkunut taival katkesi viime vuoden alussa. Tavoitteena oli aluehallinnon kokoaminen ja keventäminen, mutta lääninhallitusten entisten virkamiesten mielestä lopputulos on kaikkea muuta kuin linjakas, keveä ja tehokas.

-Muodollisen yksinkertaisuuden alta löytyy entiseen verrattuna monikerroksinen, sekava ja kallis tuote, josta kansalaisen on hyvin vaikea löytää etsimäänsä palvelua, lataa sosiaalineuvos Pekka Paatero. Hän toimii puheenjohtajana työryhmässä, joka valmistelee lääninhallinnon perinneyhdistyksen perustamista.

-Lääninhallinto kesti sodat, kadot, nälkävuodet ja lamat. Lääninhallitukset jatkoivat tärkeätä työtään, oli sitten vallassa kuninkaat tai tsaarit presidenteistä puhumattakaan, mutta Vanhasen toista hallitusta ne eivät enää kestäneet, Paatero jatkaa.

Hallintouudistuksen myötä lääninhallitusten tehtävät hajautettiin aluehallintovirastoihin sekä alueellisiin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksiin.

Tieto talteen

Perinneyhdistyksen tarkoituksena tulee olemaan lääninhallinnon perinnön vaaliminen sekä tiedon kerääminen ja tallentaminen.

-Tarkoituksena on, että elämänmyönteisellä asenteella tehdään koko maata koskevaa todellista hallintokulttuurityötä muistamalla asioita, joita ei saa unohtaa.

-Yhdistyksen tarkoituksena tulee olemaan myös lääninhallituksissa syntyneen valtavan aluehallintoasiantuntemuksen kertominen kulloinkin vallassa oleville päättäjille uusien virheiden välttämiseksi sekä entisten tunnistamiseksi ja korjaamiseksi, Paatero sanoo.

Työryhmässä ovat mukana myös ylikamreeri Eira Parkki ja sosiaalineuvos Risto Kapari Turusta, Marjatta Aittolahti Tampereelta sekä liikennehallintopäällikkö Olli Sauri Hämeenlinnasta. Perustava kokous pidetään maaliskuussa Turussa. (HäSa)