Uutiset

Täytyykö vielä luovuttaa?

Huhu kertoo, että Hämeenlinnan kaupunginorkesterilta ollaan tilaamassa ensi vuodeksi yksi konsertti. Aion mennä siihen konserttiin, koska orkesteri on hyvä ja soittajat hyviä. Seuraavien vuosien yhdestä konsertista en ole enää varma: soittajat ovat varmasti edelleen hyviä, mutta orkesteri tuskin.

Takavuosina olin laulamassa vuosittaisissa konserteissa, joihin koottiin kuoroksi oman alani ammattimuusikoita. Lopputulos oli aika karmea. Laulajat olivat hyviä, mutta yhteiseen sointiin ei koskaan ehditty kunnolla päästä, ja vuoden tauon aikana sekin vähä ehti unohtua.

Toisenkinlaisia, noin kuukausittain kokoontuvia viritelmiä saman ammattikunnan voimin olen kuullut. Taso on parhaimmillaan ollut valtakunnan kärkeä.

Jos kuulemani huhu pitää paikkansa, orkesteria ollaan siis käytännöllisesti katsoen lakkauttamassa. Toisaalta onkin alkanut vilahdella mielipiteitä, joiden mukaan oma orkesteri ei olekaan itseisarvo; voihan jonkin muunkin orkesterin istuttaa bussiin ja tuoda tänne keikalle. Toivottavasti tällainen alistumisen ja luovuttamisen mentaliteetti ei laajene.

Ajatus kaupungista, jossa omaa luovaa potentiaalia ei tunnusteta, saa haikeaksi. Komea kulttuurikeskus, johon kaikki tilataan muualta, on ideana kolkko. Tuleeko Hämeenlinnasta maho?

Onneksi on harrastajia, jotka rahoittavat itse toimintansa ja saavat aikaan paljon hyvää. Jos harrastajatasoon tyydytään, iso osa musiikin aarteistoa on vain pakko jättää rauhaan. Itseäni onnittelen hyvästä ajoituksesta: ehdin kokea syksyllä toteuttamassamme Mozartin Requiemissä yhdistelmän, jossa sain olla todella ylpeä hämeenlinnalaisuudestani: hämeenlinnalaiset harrastajakuorot, hämeenlinnalainen ammattilaisorkesteri, solistit valtakunnan huipulta.

Minusta resepti toimisi laajemminkin, jos vain orkesterin annettaisiin olla. Keitos, jonka pääraaka-aineina olisivat paikallinen orkesteri ja paikalliset harrastajasoittajat ja -laulajat sekä mausteina kansalliset ja kansainväliset huiput, voisi olla aika maukas.

Ismo Savimäki

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanttori

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic