Uutiset

Teatteri ja taidemuseo osaksi Verkatehdasta

 

Mikäli opetus- ja kulttuuriministeriö ei pane vastaan, Hämeenlinnan teatteri ja taidemuseo voivat siirtyä osaksi Verkatehdas Oy:n muodostamaa konsernia jo ensi vuonna. Parhaillaan selvitellään ministeriön mielipidettä, jotta taidelaitosten valtionosuudet pysyisivät muutoksista huolimatta ennallaan.
 
Tavoitteena on, että sekä teatteri, taidemuseo että Verkatehdas säilyttäisivät oman brändinsä, mutta pystyisivät synergiaedun ansiosta nykyistä paremmin keskittymään sisällöntuotantoon. Kun esimerkiksi hallinnon päällekkäisyydet poistetaan, säästyy työvoimaa ja aikaa itse taiteen tekemiseen.
 
Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor puhuu konsernirakenteen luomisesta.
 
– Keskeinen yhteistyön tapa olisi hoitaa hallinnointia, lipunmyyntiä ja koko Verkatehtaan yhteismarkkinointia keskitetysti, jotta pystymme lisäämään myyntiä.
 
Työpaikat säilyvät, vaikka yt:t tulee
Yhteistyön tarvetta perustellaan sillä, että taidelaitosten perinteiset avustuskanavat ovat kiristymässä. Valtio leikkaa omia tukiaan, ja taidelaitosten on keksittävä lisää omia rahoituskeinoja sekä toimittava aikaisempaa halvemmalla tai tehokkaammin.
 
Verkatehtaan yhteistyön käytännön kuviota ovat olleet valmistelemassa Hämeenlinnan teatterin johtaja Heikki Paavilainen, Hämeenlinnan taidemuseon johtaja Taina Lammassaari, Verkatehtaan taloussuunnittelija Arto Helkiö ja Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor.
 
– Olemme saaneet kaupungin johdolta kannustavaa palautetta. Seuraavaksi alkavat muodollisuudet, kuten yt-neuvottelut, Astor kertoo.
 
Yt-neuvottelut koskevat taidemuseota, mutta eivät teatteria. Astor korostaa, että ketään ei olla irtisanomassa. Toimenkuvissa voi tapahtua vähäisiä muutoksia, mutta kaikkien työpaikka säilyy.
 
Lisäksi teatteri ja taidemuseo toimivat jatkossakin itsenäisesti, vaikka Verkatehtaasta tuleekin niiden omistaja.
 
Hynttyyt yhteen jo ensi vuonna?
Yhdistämisellä ei ole vielä tarkkaa aikataulua, koska ministeriön kanta valtionosuuksien säilyttämiseen on ratkaiseva. Astor uskoo kuitenkin, että uusi konserni syntyy ensi vuoden aikana.
 
Museonjohtaja Taina Lammassaari toppuuttelisi vielä aikataulua.
 
– Paljon on vielä kysymysmerkkejä auki, kuten ministeriön kanta. Aikataulu on liian nopea. Näin ison muutoksen valmistelu vaatii aikaa, Lammassaari kommentoi.
 
Hämeenlinnan teatterissa yhteishallinnointia tervehditään ilolla. Nyt esimerkiksi vuokraindeksien ja lainankorkojen kanssa pähkäily syö aikaa taiteelta.
 
Onko Hämeenlinnan teatteri siis innolla mukana konsernihankkeessa?
 
– No joo, olemme kovasti yrittäneet etsiä vaaratekijöitä, mutta emme ole niitä löytäneet. Löysimme [yhteistyöstä] lähinnä positiivisia asioita, Paavilainen muotoilee.
 
ARX ja säätiö jäivät ulkopuolelle
Verkatehtaan alueen toimijoiden syvempää yhteistyötä on suunniteltu aikaisemminkin, mutta nyt näyttää ensimmäistä kertaa siltä, että yhdistäminen voi toteutua.
 
Heikki Paavilaisen mukaan suunnittelu tyssäsi aikaisemmilla kerroilla pienten yksityiskohtien kanssa puljaamiseen.
 
Kaupunginhallitus pyysi maaliskuussa Verkatehdasta selvittämään, miten yhdistäminen onnistuisi. Alun perin suunnitelmiin sisältyivät myös Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö ja Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX, mutta ne jäivät viimeisimmän tarkastelun ulkopuolelle.
 
Kaupunginhallituksen on määrä käsitellä asiaa jo lähiviikkoina. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic