Uutiset

Teatterilavasteet saavat uuden elämän eläinpihalla

Suositun Ilimari Jauhiaasen teräksinen takavyö – näytelmän lavasteet on kasattu pinoihin Luotsin Rakennuskierrätyksen pihaan. Teatterin loisto on menneisyyttä, mutta entisille lavasteille löytyy uutta käyttöä, kunhan vain mielikuvitusta ja nikkarointitaitoja riittää.

Kaisu Nurminen perusti Kissankulman eläinpihan viime syksynä. Kaisu ja Markku Nurminen kunnostivat hevosille tallin ja nyt poneille rakennetaan uutta pihattoa.

-Meillä on kuusi lasta, joten hirveästi ylimääräistä rahaa ei ole. Olemme hakeneet eläinpihalle paljon kierrätettyjä rakennusmateriaaleja, sillä emme ole saaneet eläinpihalle edes mitään avustuksia, Kaisu Nurminen kertoo.

Vanhoista teatterilavasteista Nurmiset ovat suunnitelleet rakentavansa ainakin terassin sekä sisäseiniä talliinsa. Näytelmän lavasteniitystä tehdään puolestaan katto pihattoon.

-Niittykappaleissa on valmiiksi eriste ja vanerilevy, joka on helppo kiinnittää seinärakenteisiin. Katosta tulee hauskan näköinen, kun siinä on tätä tekoheinää kiinni, Markku Nurminen kertoo.

Kalliit ja käyttökelpoiset lavasteet säästetään

Lavastaja Juha Mäkipään mukaan Hämeenlinnan kaupunginteatteri pyrkii säästämään kaiken mahdollisen käyttökelpoisen materiaalin tulevia lavasteita varten.

-Ongelma on se, että meillä ei ole tarpeeksi isoja varastoja. Oikeasti haluaisimme säästää enemmän lavasteita, mutta siihen ei vaan ole mahdollisuutta, Mäkipää harmittelee.

Mäkipään mukaan vain erityisen kalliit sekä myöhemmin uusiokäyttöön päätyvät lavasteet säilytetään. Kaupunginteatterilla on pieni varasto huonekaluille, mutta myös isot, helposti muokattavat seinämateriaalit säästetään.

Mäkipään mukaan kaupunginteatteri ei juuri myy vanhoja lavasteitaan, sillä se on teatterille melko vaivalloista työtä.

-Kaikki lavasteet ja puvut ovat tekijänoikeuksien alaista tavaraa, joten niiden myyminen ainakin kokonaisuutena on vähän hankalaa.

Kirkan lahkeen Ladoille löytyi ostaja

Suurin osa Hämeenlinnan kesäteatterin lavasteista hankitaan vuokraamalla tai lainaamalla, sillä kesäteatterilla ei ole juurikaan varastotilaa lavasteita varten.

-Esimerkiksi Kirkan lahje – näytelmässä oli paljon autonrenkaita. Palautamme ne rengaskierrätykseen, mistä ne haettiinkin. Lavasteiden pölykapselit taas saimme lainaan romuttamolta, kesäteatterin toiminnanjohtaja Martti Töttölä kertoo.

Kesäteatterin lavaa tänä vuonna koristaneet Ladat on puolestaan Töttölän mukaan myyty eteenpäin. Yleensä kesäteatteri ei myy lavasteitaan, mutta tällä kertaa myynnin mahdollisti se, että myös lavasteautojen tekijänoikeudet myytiin.

Lavastusta ja puvusta varten kolutaan ahkerasti myös kirpputoreja. Töttölä kertoo, että Kirkan lahkeen vaatteet on ostettu kirpputoreilta. Yleensä ehjät vaatteet palautetaan kesän jälkeen kirpputorimyyntiin.

-Kalliimmat vaatteet varastoimme, ja niistä pidetään ihan eri tavalla huolta. Kuitenkin jotkut kengät esimerkiksi ovat ihan roskiskamaa, kun niillä on koko kesä juostu pihalla, Töttölä sanoo. (HäSa)