Uutiset

Teatterin kynnyksen madaltaja

Lauluntekijä ja Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten toimittaja Ari-Pekka Sarjanto aloittaa elokuussa Hämeenlinnan kaupunginteatterin tiedottajan pestin. Uusi työpaikka on puolipäiväinen. Sarjanto aikoo keskittyä myös musiikin tekemiseen.

Miksi halusit pois toimittajan hommista?
– Toimittajan työ on hektistä. Aivokoppaa joutuu kovasti rassaamaan ja tuottamaan tekstiä. Toimittajauran aikana en ole pystynyt tekemään lauluja. Uskon, että jos pystyn keskittymään laulujen tekemiseen, niitä kyllä tulee. Kysyntää tuntuu olevan ja haluan tehdä musiikkia myös itselle. Olen katsonut tiedottajan hommaa ja miettinyt, että se kiinnostaa mua, jos se joskus vapautuu. Kävikin niin, että Irmeli Virtanen lähti eläkkeelle ja ajattelin, että tässä on mun tilaisuus muutokseen. Ajattelen, että olen enemmän taidetyyppi kuin pesunkestävä toimittaja.

Alkoivatko toimittajan hommat tökkiä?
– Eivät. Kaupunkiuutisissa mulla oli tietty rooli, kun tulin taloon toimittajuuden ulkopuolelta runoilijakynäilijänä. Tavallaan tein oman juttuni. Tein lehteä suurella sydämellä ja annoin sille sen, mitä pystyin. Jos voisi sanoa kuin seppä Ilmarinen, niin tyhjäksi olen itseni takonut. Nyt taas uutta tuubiin.

Mitä tulee toimittajan hommissa ikävä?
-Työkavereita.

Onko musasuoni alkanut virrata, kun tiedossa on uusi työpaikka ja aikaa musiikin tekemiselle?
– Olen nyt keskittynyt lomailemiseen. On ollut reissua ja pienimuotoisia esiintymisiä. Alan miettiä musajuttuja sitten kun uusi työ alkaa elokuussa. Nyt laiskottelen.

Ketkä ovat kysyneet sinulta musiikkia?
– Levytuottajat soittelevat. Alalla tunnutaan olevan ihmeissään, kun koko ajan tulee uusia artisteja ja heille pitäisi löytää jostain uusia biisejä.

Tarvitseeko Hämeenlinnan teatterin kokoinen taidelaitos tiedottajaa?
– Totta helkkarissa tarvitsee. Se on oleellista. Tiedottajan homma on parhaimmillaan erittäin keskeinen, koska tiedottaja pystyy kertomaan ihmisille mitä teatterissa on ja miksi. Se on aika kova posti, koska on mahdollisuus tehdä teatterille paljon hyvää. Ihmisillä on kynnyksiä ja epäilyjä teatteria kohtaan, sen kynnyksen madaltaminen on iso mahdollisuus tiedottajalle.

Teatterin entinen tiedottaja Irmeli Virtanen oli varsin tehokas. Pystytkö samaan?
– Toimittajan työn kautta on tullut kokemus siitä, mitkä ovat kiinnostavia asioita. Tuon omannäköisen panoksen taloon ja into on päällä. Tuon uusia tuulia, koska tulen talon ulkopuolelta.

Teatterissa on talo täynnä taiteiljoita. Miten pärjäät taiteilijoiden seassa?
– Lauluntekijänä olen itsekin taiteilija. Ihmissuhteet eivät ole koskaan olleet mulle ongelma.

Jos olisit teatterissa joku roolihahmo, mikä olisit?
– Cyrano de Bergerac.

Miksi?
– Se on runoilija ja isonenäinen miekkamies.

Mitä yhteistä on tehdastyöläisellä, toimittajalla ja tiedottajalla?
– Kesäloma.

Päivän lehti

5.8.2020