Uutiset

Teatterissa leikkiminen on sallittua

Eräs-teatteri ottaa syksyn näytelmässään kantaa leikkimielisyyden ja luovuuden puolesta. Intiaanileikit ja tieteelliset tutkimukset keitellään yhdeksi sopaksi Armas J. Pullan komediassa Hormoonit hallitsevat.

– Ehkä isoin teema on, saako ihminen olla oma itsensä ja miten paljon lähiympäristö painostaa meitä pysymään totutussa roolissa, ohjaaja Marja Räikkönen kertoo.

Vuonna 1946 kirjoitettu teksti on saanut Arto Seppälän sovituksena hiukan nykyaikaistetun asun. Erästeatterilaiset ovat kuitenkin halunneet säilyttää esityksessä ripauksen Suomi-filmin tunnelmaa.

– Tämä on lempeä huvinäytelmä. Emme ole ihan loppuun asti modernisoineet tekstiä, vaikka voisihan tämä kertoa meidän ajastakin, Räikkönen sanoo.

Uusia teatterilaisia
Näytelmien valinta Eräs-teatteriin on Marja Räikkösen mukaan joskus hiukan työlästä, koska näyttelijät ovat miltei samanikäisiä, reilusti viisikymppisiä.

Tänä vuonna harrastajajoukkoon on saatu uusia kasvoja ja myös nuorta väkeä, mikä ilahduttaa alkuperäisiä ”eräitä”.

Laura Huovinen hakeutui Eräs-teatteriin, koska kaipasi kokemusta näyttelemisestä. Ensimmäinen rooli löytyi viime kevään Pinokkio-lastennäytelmästä. Tämän syksyn komediassa Huovinen on kuiskaajana.

– Oli aivan mahtavaa olla Pinokkio. En ajatellut ikää (tullessani tänne). Ryhmään pääsi hyvin sisälle, hän kertoo.

Hormoonit hallitsevat -näytelmän harmaa valtion virkamies Jari Nieminen löysi itsensä Eräs-teatterista opiskeltuaan Vanajaveden opistossa aikuisten teatteritaiteen perusopetuksessa.

– Täältä oli muutamia ihmisiä siellä, ja hehän houkuttelivat minut mukaan, Nieminen kertoo tyytyväisenä.

Kevääksi runoilta
Syksyn ja pikkujoulukauden mentyä Eräs-teatteri siirtyy komediasta draamaan ja runouteen. Keväällä Harri Laine ohjaa Sirkku Peltolan näytelmän Kaikkihan me onnumme.

Sydäntalveksi on suunniteltu myös laulu- ja runoilta yhdessä lauluyhtye Olennaisen kanssa.

– Ensimmäinen runoilta oli muutama vuosi sitten, ja siitä jäi hyvä mieli, Marja Räikkönen sanoo.

Runoillan valmistaminen on Räikkösen mielestä suorastaan häkellyttävän erilaista kuin näytelmän teko. Silti hyppäys ei ole erästeatterilaisille luonnottoman pitkä.

– Meissä on monta runojen suurkuluttajaa, hän sanoo. (HäSa)

Eräs-teatteri (Aulangontie 1) esittää 7. joulukuuta saakka Armas J. Pullan komediaa Hormoonit hallitsevat.