Uutiset

Teemu palasi toisen kerran

Ravintolalaiva Teemu on palannut evakkoretkeltään Lahdesta Hämeenlinnaan. Anniskelu alkanee vappuna. Paluun oli tarkoitus olla vaivihkainen, mutta herra Murphy oli toista mieltä. Autonosturifirman teknisten vaikeuksien vuoksi jouduttiin bissebotski jättämään maanantaiyönä rekanlavetille Vanajantien pieleen.

Tiistaiaamuna töihin ja asioilleen ajaneet hidastivat vauhtiaan ja hieraisivat silmiään. Alaviistosta katsottuna laiva tosiaan näytti uhkaavan isolta – eikä juurikaan vanhalta tutulta Teemulta.

Aluksen lahtelaisfirmalta ostanut Markku Soininen kertoo, että laiva on ehostettu vasta pinnalta.

– Ei se vielä valmis ole. Kunhan sisälle päästään, yritetään hakea jotain uutta fiilistä. Kesäravintolalle on tärkeää, että saadaan paljon avointa tilaa.

Anniskelupaikkoja laivassa ja laiturilla

Lupahakemukset A-oikeuksista ovat vielä viranomaisilla. Anniskelupaikkoja on tulossa parisataa, laivan sisätilojen lisäksi myös ponttonilaiturille Vikmaninlahden puolelle, ja kuivalle maalle Paasikiventien puolelle.

Ravintolabisneksestä Soinisella on aiempaa kokemusta jonkin verran. Hän on pyörittänyt noin vuoden ajan Hämeenlinnan Rauhankadulla sijaitsevaa biljardisalia.

Hän rohkeni lähteä ravintolalaivayrittäjäksikin, kun ”ei se laiva nyt ihan omakotitalon verran maksanut”.

Ja tulevana asuntomessukesänähän väki Hämeenlinnassa liikkuu. Mutta käykö myös pyydykseen, sitä säätelevät säät.

– Uskon, että pärjätään. Kyllä messutkin varmasti vaikuttavat, Soininen sanoo.

Periaatteessa paikallaan pysyväksi paatiksi Teemu on viettänyt varsin liikkuvaista elämää.

Takana konkka ja Valkeakoski

Teemun comeback on jo toinen. Ravintolatoimintaa hoitanut yhtiö teki konkurssin kesällä 2001, minkä jälkeen Teemu vietti pari kesää Valkeakoskella ravintolalaivana.

Mutta jo joulukuussa 2005 se vei lavettikyyti Lahteen.

Tiistai-iltana Teemu saatiin taas laskettua kollegansa Tyynen viereen.

Ravintoloitsija Tapani Laineinen kertoo, että Tyyne oli määrä avata jo ensi viikonlopuksi. Nyt ennustetaan kuitenkin niin kurjia kelejä, että avaaminen todennäköisimmin siirtyy ensi viikolle.

– Viimeistään vappuna on tietenkin ihan pakko avata. Silloin ei ole voimassa normaalisti ilmoittamamme säävaraus, Laineinen vannoo.

Teemu aloitti janonsammutuslaivana Hämeenlinnassa kesällä 1994, Tyyne viisi vuotta myöhemmin. (HäSa)

Päivän lehti

31.5.2020