Kolumnit Uutiset

Tehostettu palveluasukas maksaa kalliisti

Verenpaine nousee, kun onnettomuusuutisessa mainitaan, että 60-vuotias vanhus ajoi moottoritiellä vastavirtaan.

Kuusikymppisten edellytetään jatkavan työelämässä vielä ainakin viisi, ellei kahdeksan vuotta, jos nimittäin työtä sattuu olemaan. Jos ei ole työtä, pitää ainakin tehdä kolmannella sektorilla vapaaehtoistyötä, jotta valtion- ja kuntien talous pelastuu.

Samaan aikaan nimitellään vanhukseksi ja ikäihminen on vain teennäinen kiertoilmaus.

Lapsenlapsille antaa silti anteeksi, kun he iloitsevat siitä, että me vanhuksetkin pääsemme heidän kanssaan viihdekylpylään.

On hämmentävää yhtäkkiä huomata olevansa monessa paikassa vanhin. Ei siitä ole kuin hetki, kun oli nuorimmasta päästä.

Jos haluaa tuntea itsensä nuoreksi, kannattaa mennä maaseudulla S-marketin aulaan tavallisena arkipäivänä, ei kuitenkaan kesällä.

Asiakkaiden keski-ikä on varmasti siellä 70:n hujakoilla.

Vanhuspalveluiden asiakasmaksuista käydään taas keskustelua. Tekeillä on lakimuutos kotihoidon, kotisairaanhoidon ja palveluasumisen asiakasmaksuihin.

Muutoksella etsitään määräytymisperusteisiin yhdenmukaisuutta kautta maan.

On kannatettava tavoite, että paikkakunnasta riippumatta maksut määräytyisivät samalla tavoin. Johan sen järkikin sanoo, että näin pitää olla, mutta ei vielä ole.

Alustavasti kunnissa on kalkyloitu, että nyt ehdotetut maksuperusteet madaltaisivat monien maksuja. Asiakkaat tervehtivät tätä ilolla, kunnat eivät.

Lakimuutos ei ota kantaa siihen, että laitoshoidon ja avopalvelun välillä on ammottava kuilu.

Kunnan omistamassa vanhainkodissa maksuun kuuluu kaikki – hoiva, lääkkeet, siivous ja niin edelleen.

Tehostetun palveluasumisen yksikössä (mikä nimihirviö), kaikki on hinnoiteltu erikseen. Asukas maksaa itse jokaisen vessapaperirullan ja pesupulverin, lääkkeistä nyt puhumattakaan.

On taloudellisesti suuri ero sillä, minkälaisen yksikköön ikäihminen paikka-arpajaisissa pääsee.

Tuuloksessa on samassa pihapiirissä vanhainkoti ja tehostetun palveluasumisen yksikkö, jotka antavat samoja palveluita, mutta maksuperusteet ovat erilaiset.

Tähän on luvattu muutosta, mutta nytkin lakimuutos näyttäisi koskevan vain ns. avopalveluja. Tehostettu palveluasuminen on avopalvelua, mutta vanhainkodissa asuminen on laitoshoitoa.

Hyvin iäkkäissä ihmisissä on yhä enemmän niitä, jotka ovat ansainneet työeläkettä. He eivät siis kitkuttele pelkän kansaneläkkeen varassa.

On ihan oikein, että vanhuspalvelut hinnoitellaan maksukyvyn mukaan. Asiakasmaksut korkeimmillaankin kattavat vain osan vanhuspalveluista. Ylittävä osuus otetaan veroeuroista.

Maksuperusteiden pitää kuitenkin olla kaikkialle samat.