Uutiset

Tehtaat vähentävät väkeä Hämeenlinnassa

Hämeenlinnalaisen perusteollisuuden taivaalle on noussut poikkeuksellisen synkkiä pilviä. Uuteen tehtaaseen muuttoa valmisteleva Paccor Finland Oy aikoo jättää lähes sata nykyistä työntekijäänsä Painokankaan uuden elintarvikepakkauksia valmistavan tehtaansa porttien ulkopuolelle. Uusi, nykyaikaisella tuotantoteknologialla varustettu tehdas työllistää aloittaessaan vain parisen sataa työntekijää.

Hyvin ei mene teräsjätti Rautaruukillakaan. Yhtiössä aloitetaan lähiviikkoina operaatio, jolla Rautaruukki Metalsin kustannustehokkuutta parannetaan leikkaamalla kiinteitä kuluja 50 miljoonalla eurolla. On päivän selvää, että tavoitteesta ei selviä henkilöstövähennyksittä. Yhtiön palveluksessa on Suomessa noin 6 400 työntekijää, joista Hämeenlinnassa tuhatkunta.

Kahden suuren tulevat henkilöstövähennykset lisäävät työttömyyttä Hämeenlinnan seudulla. Eläkejärjestelyin voidaan hoitaa osa irtisanottavista työntekijäistä kohti vanhuuseläkettä, mutta keino on rajallinen, sillä Rautaruukilla saneerattiin edellisen kerran vasta kolmisen vuotta sitten.

Pientä lohtua teollisuuden työpaikkoihin on sentään näkyvissä, kun puolalainen Can-Pack aloittaa uuden juomatölkkitehtaansa tuotannon niin ikään Painokankaalla. Henkilöstön rekrytointi uudelle tehtaalle on jo käynnissä, lähes loppusuoralla. Kun Rautaruukin ja Paccorin yt-neuvottelut on viety lakisääteisessä ajassa läpi ja irtisanomiset tehty, tölkkitehdas on jo palkannut tarvitsemansa määrän, parhaimmillaan noin 150 työntekijää. Yhtiö suunnittelee toisen tuotantolinjan rakentamista Hämeenlinnaan, mutta se tuskin ehtii valmiiksi siinä vaiheessa, kun lopputilejä jaetaan Rautaruukissa ja Paccorissa. Ainakaan tilapäiseltä työttömyyspiikiltä tuskin kokonaan vältytään.

Teollinen työ on vähentynyt Suomessa vuosi vuodelta. Meillä on purettu erityisesti metsäteollisuudessa ylimääräistä kapasiteettia, mutta paljon työpaikkoja on siirtynyt muualle meitä halvempien työvoimakustannusten takia. Nimenomaan tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa Kiina-ilmiö on ollut lopullinen niitti kymmenille suurille tehtaille.

On ilmeistä, ettei merkittäviä uusia, perinteiseen tuotevalmistukseen perustuvia tehtaita synny Suomeen enää lainkaan. Päähuomio onkin keskitettävä jo olemassa olevien yksiköiden hengissä pitämiseen, niiden kilpailukyvyn varmistamiseen. Tuottavuuden ongelmia ei kyetä ratkomaan ilman kipeitäkään henkilöstövähennyksiä.

Irtisanottaville on järjestettävä koulutusta uusiin ammatteihin, joita ei ole perinteisessä tehdasteollisuudessa tarjolla. Kauppa ja palvelut ovat pitäneet yllä työllisyyttä, mutta raja tulee niissäkin vastaan, kun teollinen pohja pettää.

Väestötieteilijöiden ennusteet jo aivan lähivuosina käsillä olevasta työvoimapulasta tuntuvat juuri nyt ainakin Hämeenlinnassa vaikeilta uskoa. Pari-kolmesataa työtöntä on jo suuri työvoimareservi.

Mainos