Uutiset

Tehtaiden seisokit laskivat Terrafamen liikevaihtoa viime vuonna – Nikkelin hinta sahasi voimakkaasti

Monimetalliyhtiön liikevaihto ja liiketulos kutistuivat, mutta vuoden 2019 käyttökate pysyi edellisvuoden tasolla 32 miljoonassa eurossa.
Monimetalliyhtiö Terrafamen koko viime vuoden ja viimeisen vuosineljänneksen liikevaihto kutistui. Syyksi yhtiö kertoo tehtaiden suunnitellut ja suunnittelemattomat seisokit. Kuva: Juha Neuvonen
Monimetalliyhtiö Terrafamen koko viime vuoden ja viimeisen vuosineljänneksen liikevaihto kutistui. Syyksi yhtiö kertoo tehtaiden suunnitellut ja suunnittelemattomat seisokit. Kuva: Juha Neuvonen

Sotkamossa nikkeliä, sinkkiä, kobolttia ja kuparia tuottavan Terrafamen koko vuoden 2019 liikevaihto laski 4,7 prosenttia ja oli 310,4 miljoonaa euroa.

Edellisvuotta matalampaan liikevaihtoon vaikuttivat Terrafamen tiedotteen mukaan bioliuotusalueen korjaustöiden aiheuttama tuotannon menetys sekä loppuvuoden suunnitellut ja suunnittelemattomat seisokit metallitehtaalla.

Koko viime vuoden liiketulos oli 5,6 miljoonaa euroa pakkasella, kun vuonna 2018 liikevoittoa oli kolme miljoonaa euroa.

Loka-joulukuussa kaivosyhtiön liikevaihto oli 66,8 miljoonaa euroa eli 13,7 prosenttia matalampi kuin vuonna 2018 ja lähes 35 prosenttia matalampi kuin heinä-syyskuussa. Terrafamen mukaan viimeisen vuosineljänneksen matalaan liikevaihtoon vaikuttivat loppuvuoden suunniteltu metallitehtaan huoltoseisokki sekä rikkivetytehtaan suunnittelematon seisokki.

Vuoden viimeisen neljänneksen liiketulos oli 9,1 miljoonaa euroa miinuksella.

Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen toteaa yhtiön tiedotteessa, että myös nikkelin hinnanvaihtelut jatkuivat voimakkaina vuoden aikana.

Maailmantalouden epävarmat näkymät pitivät nikkelin hintakehityksen alavireisenä ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Kolmannella vuosineljänneksellä nikkelin hinta nousi voimakkaasti, ja yhtiön kolmannen neljänneksen liikevaihto oli ennätykselliset 102,4 miljoonaa euroa. Vuoden lopulla nikkelin markkinahinta kääntyi jälleen laskuun.

Käyttökate vuoden 2018 tasolla

Tehtaiden seisokit vaikuttivat myös kokonaistuotantomääriin, jotka jäivät jonkin verran vuositavoitetasojen alle.

Terrafamen sinkin vuosituotanto laski 10,4 prosenttia ja oli 55 222 tonnia, kun vuositavoitetaso on 60 000 tonnia. Terrafamen mukaan tuotannon käynnistysvaiheessa sinkkiä tuotettiin huomattavasti normaalia tuotantosuhdetta enemmän.

Nikkelin vuosituotanto kasvoi 91 tonnia 27 468 tonniin, ja sen vuositavoitetaso on 30 000 tonnia.

Terrafamen koko viime vuoden käyttökate oli 32 miljoonaa euroa ja ylsi vuoden 2018 tasolle, joka oli 32,8 miljoonaa euroa.

Terrafamen uuden akkukemikaalitehtaan rakennustyöt etenivät viime vuonna suunnitellusti ja prosessilaitteiden asennukset sekä tuotanto-organisaation rakentaminen käynnistettiin. Kaupallinen tuotanto aloitetaan vuoden 2021 alkupuolella.

Helmikuun alussa valtioneuvosto päätti antaa Terrafamelle luvan uraanin talteenottoon. Yhtiön arvion mukaan uraanilaitos työllistäisi käynnistyessaan noin 30 henkilöä, mutta menee vielä arviolta noin 2 vuotta, ennen kuin lupa on lainvoimainen.

Menot