fbpx
Uutiset

Tehyn ja Superin sovittelu alkaa sunnuntaina – puheenjohtajat vaativat päättäjiltä lisärahoitusta sote-kriisiin budjettiriihessä

Järjestöt antoivat jo toisen lakkovaroituksen, neljän vuorokauden mittainen lakko uhkaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriä.
SuPerin Silja Paavola (vas.) ja Tehyn Millariikka Rytkönen. Kuva: Emmi Korhonen

Hoitoalan järjestöt Tehy ja Super ovat alkaneet luoda painetta hallituksen budjettiriiheen. Järjestöt ovat antaneet kahden päivän sisällä kaksi lakkovaroitusta. Sovittelu alkaa sunnuntaina.

Järjestöt antoivat perjantaina uuden lakkovaroituksen neljän vuorokauden mittaisesta lakosta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin.

Lakko alkaisi Turun yliopistollisen keskussairaalan toimenpide-, teho- ja kivunhoitopalvelujen teho-osastolla 6. syyskuuta ja päättyisi 9. syyskuuta.

Järjestöjen mukaan lakossa olisivat kaikki työsopimussuhteiset Tehyn ja Superin jäsenet kyseisessä yksikössä.

Torstaina järjestöt ilmoittivat aloittavansa vuorokauden mittaisen työtaistelutoimen Kanta-Hämeen keskussairaalassa 2. syyskuuta. Se toteutettaisiin Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin keskussairaalan tehostetun hoidon yksikössä, johon kuuluvat teho-osasto ja valvonta.

– Meidän ala on säästetty henkihieveriin ja on hienoa, että valtakunnansovittelija Anu Sajavaara tarttuu toimeen ripeästi, Rytkönen kiitti perjantaina sen jälkeen kun Valtakunnansovittelijan toimisto oli ilmoittanut sovittelun alkavan.

Sajavaara aloitti valtakunnansovittelijana viime maanantaina.

“Neuvotteluihin pitää saada vauhtia”

Lakkovaroitusten lisäksi järjestöt julkistivat sairaanhoitopiirien kuntayhtymiin kohdistuvat hakukiellot ja tilapäisen siirron kiellot, jotka astuvat voimaan heti ja jatkuvat työtaistelun päättymiseen saakka.

Hakukiellon ja siirtokiellon aikana kukaan Tehyn tai Superin jäsen ei voi hakea tai ottaa vastaan lakkokohteissa avoinna olevaa työtä.

Järjestöt perustelivat työtaistelutoimia sillä, että neuvotteluihin pitää saada nyt vauhtia.

– Hoitajajärjestöjen lukuisia varoituksia hoitajapulasta ja sen seurauksista ei ole haluttu kuulla vaan päättäjien ja työnantajien ratkaisu on ollut ajaa suoraan päin jäävuorta, kritisoivat Rytkönen ja Superin puheenjohtaja Silja Paavola torstaina.

Perjantaina he vaativat lisäksi päättäjiltä lisärahoitusta sote-kriisin ratkaisuun budjettiriihessä.

Menot