Uutiset

Tekee siviilipalveluskin pojasta miehen

Siviilipalvelusmiehet saavat edelleen kärvistellä kolmentoista kuukauden ajan suorittaakseen velvollisuutensa isänmaata kohtaan. Eikä lyhennystä ole näkyvissä, ainakaan lähivuosina.

Työministeri Tarja Filatovin (sd.) aloite siviilipalvelusjan lyhentämisestä tyssäsi viime keskiviikkona hallituksen iltakouluun, keskustan ja RKP:n ministereiden vastustukseen.

Edellisen kerran samalla asialla oli Paavo Lipposen (sd.) hallitus nelisen vuotta sitten. Lienee sanomattakin selvää, että tylysti kävi silloinkin.

Hämmästyttävää on, että vielä tänäkin päivänä Filatov näyttää olevan ajatuksensa kanssa aikaansa edellä.

Muun muassa YK:n ihmisoikeuskomitea on arvostellut Suomen siviilipalvelusta ”rankaisevalla tavalla” liian pitkäksi. Tällainen arvostelu ei ainakaan edistä Suomi-kuvan positiivista kehitystä maailmalla.

Siviilipalvelus kestää 395 päivää. Neljä viikkoa tuosta ajasta vietetään Lapinjärven koulutuskeskuksessa ja lopun aikaa paiskitaan töitä minimaalisella korvauksella. Varusmiespalveluksesta selviää lyhimmillään 180 päivässä.

Siviilipalveluksen lyhentämistä vastustavat veisaavat vuodesta toiseen samaa virttä. Armeijassa ollaan 24 tuntia vuorokaudessa, siviilipalveluksessa vain kahdeksan.

Palvelusaikojen vertailu ei kuitenkaan ihan toimi sillä periaatteella, että siviilipalveluksen työaikaa vastaan laitetaan koko valveillaoloaika kasarmilla.

Lomia armeijassa riittää, eikä kasarmillakaan koko vuorokautta käytetä minkään maailman mitalla rasittavaan puuhaan. Aikaa riittää munkkien mässyttämiseen ja monenlaiseen muuhun oheistoimintaan.

Ja jos ajattelee nuoren miehen tulonmenetystä, on aivan sama viettääkö 24 tuntia kasarmilla vai kahdeksan tuntia töissä.

Armeijapiireissä pelätään, että siviilipalvelusajan lyhentäminen lisäisi siviilipalveluksen valitsevien miesten määrää.

Täysin mahdollista. Mutta samalla armeijan keskeyttävien määrä vähenisi, kun siviilipalvelus ei enää olisikaan niin pelottavan pitkä. Tavoiteltavaa lienee sekin?

Ja mitä niin pahaa siviilipalveluksen käymisessä on, etteikö sitä kannattaisi jopa hieman lisätä?

Siviilipalvelusmiesten tekemä työ on erittäin arvokasta. Palveluspaikat löytyvät useimmiten julkiselta sektorilta, esimerkiksi sosiaali- tai terveydenhuoltoalalta.

Puolustusvoimien vahva historia on onnistunut syövyttämään mieliimme hokeman, jonka mukaan armeija tekee pojista miehiä.

Ehkä joidenkin kohdalla näin onkin, kun äidin helmoissa ikänsä viettänyt lellikki revitään keskelle kasarmin arkea. Mutta yhtä lailla työnteko kasvattaa. Joissain tapauksissa jopa enemmän, jos töissä on vaikkapa vanhainkodissa.

Siviilipalveluksen valitseville riittäisi aivan hyvin pari kuukautta lyhempikin kakku. Eivät uudet alokkaat armeijalta vielä siitä loppuisi.

Päivän lehti

7.8.2020