Uutiset

Tekijällä pyyhkii nyt hyvin

Uusi tekijänoikeuslaki on monen mielestä epäselvä ja sotkuinen. Laki asettaa kuluttajille monenlaisia rajoituksia ja vaatimuksia, joten on hyvä käydä tässä saman tien läpi sen pääpiirteet, jotta vahinkoja ei pääse sattumaan.

Tätä kirjoitusta suojaa tekijänoikeuslaki. Kirjoitus on tarkoitettu vain yksityiskäyttöön. Sitä voi lukea vapaasti aamukahvipöydässä, mutta ei esimerkiksi pitopöydissä, jotka on katettu useille ruokailijoille. Jos ruoka annostellaan tarjoilukärryistä, tekijänoikeuslakia sovelletaan tapauskohtaisesti.

Tämän kirjoituksen lukeminen ääneen muissakin julkisissa tiloissa kuten kirjastoissa, toreilla, jää- ja messuhalleissa tai öljynporauslautoilla on kielletty.

Samoin on kielletty tämän kirjoituksen luvaton monistaminen taloudellisen hyödyn tavoittelu mielessä valokuvaamalla, lyijykynällä ruutupaperille kirjoittamalla, iholle tatuoimalla, marmoriin hakkaamalla tai ulkoa opettelemalla.

Tämän teoksen kaikenlainen julkinen esittäminen on kielletty. Poikkeuksena ovat jumalanpalvelukset sekä kirjallisuuden Nobel-palkinnon luovutustilaisuudet.

Tämän kirjoituksen tallentaminen cd- tai dvd-levylle on aivan mielettömän kiellettyä.

Jos tällaisesta cd- tai dvd-levystä vielä otetaan ilman asianmukaista lupaa kopioita, se on siis aivan sikatörkeän sietämätöntä ja johtaa valtaviin vastatoimiin.

Jos vielä sellaista levyä lainataan viikonlopuksi hulttiokaverille, joka on järjestämässä bileitä, joihin on kutsuttu väkeä sankoin joukoin, koska vanhemmat ovat poissa ja palaavat vasta sunnuntai-iltana, se on niin paha asia, ettei enää mitään rajaa.

Tämän kirjoituksen repäiseminen tai leikkaaminen irti sanomalehden sivulta tarkoituksena käyttää sitä käymälässä henkilökohtaisen hygienian apuvälineenä ns. isomman hädän yhteydessä on sallittua vain yksityistalouksissa.

Mikäli painomusteesta jää pyyhkimisen yhteydessä iholle jälkiä, ne on tekijänoikeuslain nojalla suojattu ja tarkoitettu vain kuluttajan omaan yksityiskäyttöön. Niiden esittäminen julkisissa tiloissa on ankarasti kielletty, samoin niiden monistaminen esimerkiksi valokuvaamalla tai valokopiokoneen päälle istumalla.

Yleisissä käymälöissä lehdestä leikatun kirjoituksen tai sen osan käyttö pyyhintään on tekijänoikeuslain nojalla pääsääntöisesti kielletty. Julkisissa käymälöissä on sallittua käyttää ainoastaan sellaisia kirjoituksia, joiden tekijänoikeuden voimassaoloaika on päättynyt 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen.

Tällä kirjoituksella ei siis saa pyyhkiä, kun taas esimerkiksi Aleksis Kivellä saa. Tähän kannattaa varautua ennalta varsinkin lapsiperheissä, joissa hätätilanne saattaa yllättää milloin tahansa.

Päivän lehti

3.8.2020