fbpx
Uutiset

Teknologiajätit suunnittelevat tartuntaketjujen jäljittämiseksi järjestelmää, joka sopisi lähes kaikkiin älypuhelimiin

Applen ja Googlen suunnittelema järjestelmä keräisi bluetooth-yhteyksien avulla tiedot puhelimista, joiden lähellä älypuhelimen kantaja on oleskellut. Tartunnan saanut voisi ilmoittaa sairastumisestaan, mikä lähettäisi tiedon mahdollisesta virusaltistuksesta kaikille puhelimen lähellä olleille.
Teknologiajätit Google ja Apple kertovat kehittäneensä koronaviruksen jäljitystekniikkaa kahden viikon ajan. Sen avulla puhelimet kirjaisivat anonymisoidusti muistiin toiset puhelimet, joista käyttäjä on ollut niin lähellä, että altistus viruksen tarttumiselle on syntynyt. Kuva: epa08349342
Teknologiajätit Google ja Apple kertovat kehittäneensä koronaviruksen jäljitystekniikkaa kahden viikon ajan. Sen avulla puhelimet kirjaisivat anonymisoidusti muistiin toiset puhelimet, joista käyttäjä on ollut niin lähellä, että altistus viruksen tarttumiselle on syntynyt. Kuva: epa08349342

Teknologiayhtiöt Apple ja Google kertovat kehittävänsä älypuhelimiin järjestelmää, jolla jäljitetään koronaviruksen tartuntaketjuja.

Yhtiöiden käyttöjärjestelmät ovat käytössä jopa 99 prosentissa maailman älypuhelimista. Käytännössä yhtiöiden jäljitysteknologia kattaisi siis lähes kaikki maailman älypuhelinkäyttäjät.

Tekniikka on tarkoitus tehdä osaksi puhelimien käyttöjärjestelmiä eli se tulisi käyttöön ilman, että puhelimen omistajan tarvitsee ladata erillistä sovellusta. Yhtiöiden kehittämää tekniikkaa hyödynnettäisiin sen jälkeen jäljityssovelluksissa, joita kehitetään esimerkiksi useissa Euroopan maissa.

Tartuntaketjujen tehokas jäljittäminen tulee jatkuvasti tarpeellisemmaksi, kun useat valtiot siirtävät koronataistelun painopistettä kaikkia kansalaisia koskevista yleisrajoituksista sairastuneiden ja virukselle altistuneiden tunnistamiseen, eristämiseen ja karanteeniin asettamiseen.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta arvioi Lännen Medialle perjantaina, että Suomessa on edellytykset alkaa siirtyä testaamista ja jäljittämistä korostavaan strategiaan vähitellen muutamien viikkojen päästä.

Silloin Suomen päivittäinen kapasiteetti koronatestaamisessa olisi saatu moninkertaistettua nykyisestä noin 3 000 päivittäisestä testistä. Edellytyksenä on myös se, että uusien tautitapausten sekä sairaala- ja tehohoitoa tarvitsevien määrän pitää ensin kääntyä laskuun.

Bluetooh jäljittää, yhtiöt lupaavat täyden anonymisoinnin

Teknologiajättien Googlen ja Applen suunnittelema jäljitysjärjestelmä perustuu bluetooth-yhteyksiin.

Niiden avulla järjestelmä kirjaisi muistiin toiset puhelimet, joista älypuhelimen kantaja on ollut noin kahden metrin päässä.

Koronaviruksen saava henkilö voisi tartunnan toteamisen jälkeen kirjata tiedon taudistaan ohjelmaan, joka antaa hälytyksen kaikille niille, joita tartunnan saanut on ollut lähellä.

Applen ja Googlen mukaan kaikki tiedot kerättäisiin salattuna ja anonymisoituna. Yhtiöt eivät itse pääsisi tarkastelemaan jäljitysohjelman keräämiä tietoja.

– Apple ja Google ovat kertoneet ratkaisuista, jotka vaikuttaisivat vähentävän riskejä yksityisyydensuojan heikkenemisestä, arvioi Jennifer Granick Yhdysvaltain kansalaisoikeuksia ja -vapauksia puolustavasta ACLU-liitosta.

Yhtiöiden tulisi tehdä hänen mukaansa vielä lisäratkaisuja, joilla turvataan, etteivät valtiot tai yritykset pääse käsiksi nyt kerättäväksi suunniteltuihin tietoihin. Ne voisivat esimerkiksi luvata, ettei suunniteltavaa teknologiaa käytettäisi enää koronapandemian jälkeen.

Menot