fbpx
Uutiset

Teknologiateollisuus lopettaa Ammattiliitto Pron ay-jäsenmaksujen perinnän lakonuhan takia – Pron Malinen: "Halutaan vaikeuttaa sovun syntymistä ja ärsyttää"

Ammattiliitto Pro, Paperiliitto ja Teollisuusliitto ovat uhanneet laajoilla lakoilla, jos sopua työehtosopimusneuvotteluissa ei synny. Teknologiateollisuus ei halua rahoittaa työtaisteluita ay-jäsenmaksuilla. Ammattiliitto Pro selvittää työnantajapuolen vastatoimea juristien kanssa.
Teknologiateollisuuden jäsenyritykset eivät toistaiseksi huolehdi ay-jäsenmaksujen perinnästä ammattiliitto Pron jäseniltä. Pro uhkaa aloittaa laajan lakon noin 60 yrityksessä, mukana on myös Boliden Kevitsan kaivos. Kuva: Anssi Jokiranta
Teknologiateollisuuden jäsenyritykset eivät toistaiseksi huolehdi ay-jäsenmaksujen perinnästä ammattiliitto Pron jäseniltä. Pro uhkaa aloittaa laajan lakon noin 60 yrityksessä, mukana on myös Boliden Kevitsan kaivos. Kuva: Anssi Jokiranta

Työnantajapuoli aloitti vastatoimet kolmen suuren ammattiliiton julistamille lakonuhkille. Teknologiateollisuuden jäsenyritykset pidättäytyvät toistaiseksi Ammattiliitto Pron ay-jäsenmaksujen perinnästä ja tulouttamisesta.

Ammattiliitto Prolla on jo juristeja selvittämässä asiaa, puheenjohtaja Jorma Malinen kertoo Lännen Medialle.

– Teknologiateollisuus ry ei peri tai tilitä meille jäsenmaksuja, vaan yritykset ovat tehneet työntekijän kanssa kirjallisen sopimuksen jäsenmaksun perinnästä. Se on kaiken lisäksi meillä sitovana tes-määräyksenä. Tietysti selvitämme, mihin se kenties johtaa jos johtaa mihinkään, Malinen toteaa.

– Tässä on selkeästi kysymys siitä, että halutaan vaikeuttaa sovun syntymistä ja ärsyttää vastapuolta. Toimenpide on erikoinen. Olen ollut mukana ammattijärjestötoiminnassa varsin tiiviisti 90-luvun alkupuolelta, enkä muista vastaavaa.

Vastatoimi laajojen lakkojen uhalle

Työnantajajärjestö ilmoittaa, että kyse on vastatoimesta Pron sunnuntaina ilmoittamalle laajalle lakolle teknologiateollisuudessa. Liitto uhkaa kahden viikon lakolla kuudessakymmenessä Teknologiateollisuuden jäsenyrityksessä 27. tammikuuta alkaen.

– Päätös jäsenmaksuperinnän jäädyttämisestä perustuu lakosta ja lakonuhasta aiheutuviin menetyksiin. Jäsenmaksuilla rahoitetaan myös uhkaamassa olevaa laajaa työtaistelua, eikä työnantaja voi olla tukemassa tällaista toimintaa jäsenmaksuperinnällä, Teknologiateollisuuden neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi perustelee tiedotteessa.

Ammattiliitto Pron Malisen mukaan työnantajapuolen vastatoimella ei ole toiminnallisesti tai mahdollisten lakkojen kannalta mitään merkitystä.

– Se ei millään tavalla vaaranna jäsentemme asioita työpaikalla. Emme me voi myöskään lakkoa järjestää niin, että kuukausittain tulee hieman jäsenmaksurahaa. Liiton lakkokassa on ihan jossain muualla kuin muutaman Teknologiateollisuuden yrityksen jäsenmaksuissa, Malinen sanoo.

– Mielenkiintoista on se, että Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja kirjoittaa neuvottelutaidoista kauniin kirjan “Järki ja tunteet”, mutta nyt näyttävät olevan molemmat hukassa.

EK: Lakot alentaisivat bkt:tä jopa 600 miljoonaa euroa

Viikonvaihteessa Paperiliitto, Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat laajasta lakonuhasta. Se koskisi liki 30 000 työntekijää metsäteollisuudessa, kemian tehtailla ja kaivoksilla. Kyse on kahden viikon lakoista ja ylityökiellosta, joka alkaisi 27. tammikuuta.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on arvioinut, että työtaistelut alentaisivat bruttokansantuotetta 500–600 miljoonaa euroa. EK:n alustavien laskelmien mukaan liikevaihdolla mitattuna menetys olisi jopa 1,5–2 miljardin euron suuruusluokkaa.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on kutsunut kaikki työriitojen osapuolet sovitteluun tällä viikolla. Teollisuusliitto ja Kemianteollisuus tulevat valtakunnansovittelijan luokse huomenna tiistaina aamupäivällä ja iltapäivällä ovat vuorossa Metsäteollisuus ja Paperiliitto. Teknologiateollisuuden ja Ammattiliitto Pron kiistaa. sovitellaan torstaina apulaisvaltakunnansovittelija Jukka Ahtelan johdolla.

Päivitetty 13.1. kello 16.40: Lisätty Ammattiliitto Pron Jorma Malisen kommentit, EK:n laskelmat sekä tieto valtakunnansovittelijan tapaamisesta

Menot